Kisgyerek

Kisajkak összenövése

Bizony a lányos anyukák se higgyék azt, hogy megúszták a fiúkéhoz hasonló fütyi-gondot! A kislányoknál is számolni kell ugyanis a nemi szerveket érintő problémákkal.
2016. Október 18.
(Fotó: Getty Images)

A kislányokat esetében az egyik nemi szerveket érintő gond a kisajkak összetapadása, ami egy összetett probléma. Hátterében három oka állhat: egyrészt a gyermekkorban felmerülő ösztrogén-hiány, másrészt a nem megfelelő higiénés feltételek, harmadrészt a hajlam.

A probléma újszülöttkortól 8-10 éves korig jelentkezhet, és mivel akár a te kislányodat is érintheti, így nem szabad szemérmesen kezelni ezt a dolgot.

Szülőként igenis időről-időre meg kell bizonyosodni a nemi szervek megfelelő állapotáról, és ügyelni kell a megfelelő tisztántartásukról is. Sőt! Amint szobatiszta lesz gyermeked, neki is meg kell tanítani a tisztálkodás legfontosabb szabályait!

Miről ismerheted fel a kisajkak összetapadását?

Ha széthúzod a nagyajkakat, csak egy összenőtt bőrfelületet látsz, és nem látod a szeméremrést, a húgycsőnyílást és a szűzhártyát. Ez elsősorban azért nagy gond, mert a kisajkak mögött összegyűlik a vizelet, amely húgyúti fertőzéshez vezethet.

Meg lehet-e előzni ezt a problémát?

Mivel a háttérben álló okok közül csak a higiénés feltételeken lehet változtatni, így elsősorban ezzel kell foglalkozni. Tehát alapos, minden testtájra kiterjedő fürdetés és mindennapos ellenőrzés javasolt. Ez azt jelenti, hogy fürdetéskor a kis-és nagyajkakat óvatosan szét kell húzni és így tisztítani!

Mit tegyél, ha gyermekednél a kisajkak letapadását tapasztalod?

Gyermeknőgyógyászhoz és/vagy gyermeksebészhez kell fordulnotok a problémával. Ez utóbbit akkor szokták felkeresni a szülők, ha kissé későn szembesülnek a problémával, és a gyerkőc adott esetben már nem tud vizelni sem. Ez természetesen csak nagyon ritkán fordul elő.

Milyen kezelésre kell számítanotok?

A betegség kezelésére ösztrogéntartalmú kenőcsöt lehet használni, amellyel az elváltozás jó eséllyel megszüntethető. A krémet fültisztító pálcára kell felvinni, és az összenőtt felszínt naponta egyszer be kell kenni.

A kezelés során a nemi szervek bőrterülete átmenetileg sötétebb színű lehet, de ez a kezelést követően megszűnik.

Ha a kenőcs hatástalan, vagy húgyúti fertőzés áll a háttérben, akkor helyi érzéstelenítésben szétválasztják összenőtt bőrfelületet. Ez annyit jelent, hogy kézzel vagy egy tompa eszközzel széthúzza a szakorvos. Az eljáráshoz nagy rutin szükséges, és csak ritkán, az esetleges sikertelenség esetén jön szóba műtéti körülmények közt történő szikés szétválasztás.

Fontos, hogy a gyógyulást követően a szétválasztott terület higiéniájára nagyon ügyelj! Ehhez az orvos által javasolt kenőcsöt kell használni, hogy ne következzék be ismételt összetapadás.

A cikk megírásában dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza volt segítségemre.

Kapcsolódó intim bajok: