Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kéz-láb-száj betegség vagy bárányhimlő?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2017. november 15.

Forrás: babaszoba.hu

Ha óvodás korú gyermekeden hólyagszerű kiütések jelennek meg, automatikusan gondolhatnál a bárányhimlőre, pedig számos más betegség okozhat ilyen tünetet. Az egyik ezek közül a kéz-láb-száj betegség, amely ismét terjed a gyermekközösségekben.

Vajon bárányhimlő vagy kéz-láb-száj betegség?

Cikkünkben megmutatjuk, hogy tudod megkülönböztetni ezt a vírust a bárányhimlőtől.
A bárányhimlőt és a kéz-láb-száj betegséget is gyakran óvodai - ritkábban iskolai - közösségben kaphatják el a gyermekek, mindkét vírus cseppfertőzéssel terjed. Míg a bárányhimlő a 3-15 éves gyermekeket veszélyezteti első sorban, addig a coxsackie-vírus főként 5 év alatti gyerekeknél jelentkezik. - Mindkét betegséget elkaphatják felnőttek is, akiknek a szervezetét jobban megviselik ezek a vírusok. A bárányhimlő egy felnőtt esetében például 10-14 napig eltarthat, és erős láz is kísérheti a betegséget - tudtuk meg Dr.Cesko Izabella gyermekorvostól.

Nem jelentkeznek testszerte a kiütések

A bárányhimlő elsősorban a törzsön, arcon, hajas fejbőrön jelentkezik, de az egész testen előjöhetnek a betegség okozta "pöttyök". Ezek kezdetben vizes hólyagok formájában tűnnek fel, amelyek később pörkösödnek - a vírus addig fertőz, amíg az összes kiütés nem lesz pörkös. A coxsackie-vírus okozta kéz-láb-száj betegség ehhez képest a szájban és a száj környékén az arcon, a fogínyen, a popsin, a tenyéren és a talpon jelentkezik kiütések, mélyen fekvő hólyagok formájában. A hólyagok főleg a szájban fájdalommal járhatnak, míg a bárányhimlő kiütései inkább erős viszketést okoznak - magyarázta a szakember.

Ritkább szövődmények

A bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap is lehet, amely ritkán jár együtt magas lázzal, a hólyagokról lehet egyértelműen azonosítani. A kéz-láb-száj betegség 3-6 nap lappangási idő után okoz kiütéseket, esetleg hőemelkedés, láz is jelentkezhet, és a gyermekünkön tapasztalhatunk bágyadtságot, étvágytalanságot is. - A kéz-láb-száj betegség ritkán jár szövődményekkel, de mivel a szájban található hólyagok fájdalmasak lehetnek, ezért a beteg visszautasíthatja a folyadékot, ez pedig kiszáradást okozhat.
A bárányhimlő a szövődmények tekintetében veszélyesebb: a hólyagok elfertőződhetnek, kötőhártya-gyulladást okozhatnak, extrémebb esetben pedig enkefalitiszhez, májgyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz is vezethet a betegség - hívta fel rá a figyelmet a gyermekgyógyász.

Más kezelést igényel

A bárányhimlő kezelésénél a legfontosabb, hogy a viszketést csillapítsuk, amelyre az ecsetelés már nem javasolt megoldás: helyette bőrnyugtató zselékkel, habokkal próbálkozhatunk, amelyek nem zárják le, így hagyják szellőzni a hólyagokat. Emellett a beteg kaphat antihisztamint is.
- Néhányan úgy gondolják, a bárányhimlős gyermeket nem fürdethetik, pedig éppen ellenkezőleg, nagyon fontos, hogy gyakran zuhanyozzuk a beteget, így csökkentve a továbbfertőződés esélyét. A kéz-láb-száj betegségnél is ügyelnünk kell a megfelelő higiéniára, és ennél a betegségénél a szájnyálkahártyát érdemes külön kezelni. Ezt tehetjük lidokainos fájdalomcsillapítóval, gyógynövényes zselével vagy szájöblögetővel - tette hozzá Dr. Cesko Izabella -, ahogy fogzás esetén a fogínyt kezelnénk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék