Kisgyerek

Káros játék a Barbie baba?

Számtalan olyan játékszer kapható a boltokban, amelyek nem egyeztethetőek össze értékrendünkkel. Van, akit a puska zavar, mást a Barbie baba, megint mást a bankrablós legó. Nem beszélve a kamaszok háborús, öldöklős játékaival. Nézzük a lányokat!
2013. Április 18.

Tizenéves koromban irtóztam a Barbie babáktól. Roppantul csodálkoztam, amikor az egyetemen a fejlődéslélektan-tanárunk azt hajtogatta, hogy jó az, mert a rettentően sok kiegészítővel a gyerekek nagyon sok élethelyzetet el tudnak játszani.

Bevallom, nem győzött meg, bár emlékeztem, hogy én micsoda élvezettel játszottam piciként a pléhlemezből préselt játék konyhámmal, ahol műanyag grillcsirke sült, és igazi víz folyt az igazi csapból (ha feltöltöttük a tartályt). Szóval konyha kell, műanyag grillcsirke oké, de minek hozzá ez a szupernő, műszempillákkal? Amikor megszületett a lányom, egyben biztos voltam: Barbie babát tőlem nem kap.

Nem is kapott. De a szomszéd kislánytól egy egész dobozzal… Ha tökéletességre törekvő, tudatos, előrelátó szuperanya lettem volna, biztosan kétségbe esem, hogy hogy kezeljem a helyzetet, hiszen nem dobhatom ki a szomszédasszonyt dobozostul. Mivel a lányom a negyedik gyerekem volt, már megjártam a hadak útját, és tudtam, néha egyszerűbb vállat vonni, és elfogadni: ezt bebuktuk.

Barbie kontra valódi nő

A Barbie babától való ódzkodást a legtöbben azzal magyarázzuk, hogy féltjük a lányainkat a hamis nőideállal való azonosulástól. Van egy jó hírem (vagy rossz…). A lányunk az általunk közvetített nőideállal fog azonosulni. Ez nem azt jelenti, hogy pont olyan lesz, mint mi, hanem azt, hogy az lesz számára is az ideális, ami számunkra is az.

Legalábbis kislánykorában amellett köteleződik el. Aztán persze alakul, hiszen szerencsére nem a mi másolatunk. De a lelke mélyén mindig ott van az a minta, amit tőlünk kapott. Egy hatalmas ládányi Barbie baba is kevés ahhoz, hogy ezt felülírja.

Mégis, milyen a megfelelő nőideál? A rendes „asszony” főz, mos, vasal, babát ringat? Vajon ez még mindig érvényes? Ugye te sem szeretnéd, ha a lányod számára csak ezek lennének a női értékek? Te mit csinálsz? Autót vezetsz, számítógépen dolgozol, eljársz tornázni, futni? Kávézol a barátnőiddel? Jól teszed. Néha egy kis smink? Persze. Ruhák a stílusodban? Miért ne?

Elérhetetlen szépség?

Nos, Barbie valóban nem létezik. Anatómiailag lehetetlen ilyen derékkal élni, ilyen hosszú lábakon járni. De ez a szépségideál nem új találmány. Világszép nádszálkisasszony belefért egy nádszálba. Anorexiás minta? Rapunzel haja leért a vártoronyból a földig. Ilyen nincs is! Hamupipőke lába olyan pici volt, mint senki másé. Hófehérke meg egyenesen a legszebb a világon! Az óvodáskorú gyerekek fantáziájában nincs semmi, ami közepes lenne.

A szép lány, az a világon a legszebb, a gonosz pedig a világon a leggonoszabb. És nincs mentség. Éppen ezért értik meg a tündérmeséket, és ezt a tudást hívhatják segítségül ahhoz, hogy könnyen tájékozódjanak a számukra bonyolult világban. A finom részletekhez majd később jutnak el, sok valós tapasztalat segítségével, a saját tempójukban. A Barbie a kislányoknak nem különleges, hanem éppen szokásos. Egy szóval sem mondom, hogy optimális és ízléses lenne. De nem életveszélyes.

Káros játék a Barbie baba?

Szoptatás kontra cumisüveg

Na, ez a másik, amit soha nem vennék a lányomnak én magam. Cumisüveges csecsemőbabát. De azt is tudom, ha kapott volna, a véleménye mára, kamaszként, ugyanaz lenne a szoptatásról, mint anélkül.

A cumisüveges babák, a cumisüvegből etetett állatokról szóló mesék (mint a Vakond és a sas) önmagukban nem okoznak helyrehozhatatlan kárt a gyerekben. Valójában az egész társadalomban okoznak, mert hatásukra tovább erősödik a felnőttekben, hogy a kisbabák nem nőhetnek fel cumisüveg nélkül. Ha a gyerek környezetében élő felnőttek hitelesen tudják képviselni, hogy a természetes táplálás valóban természetes, a cumisüveg pedig a szükséges rossz, akkor a gyerek ezzel a tudással fog felnőni.

A fő szabály

Azt persze elhatározhatod, hogy te magad nem vásárolsz a gyereknek olyasmit, amit nem szívesen látsz a kezében, és elmondhatod neki, hogy neked miért nem tetszik. De őt ne kritizáld, ne gúnyold, és a játékot se tedd nevetség tárgyává! Bízz benne, és bízz magadban annyira, hogy a példáddal elültetett értékek fognak mélyen gyökerezni benne. És vegyél vagy csinálj neki Waldorf-babát, babahordozó kendőt, mutass neki képeket, hogy ő hogy szopizott – ha ezt tartod értékesnek. Segítsd és tiszteld. Ezzel többre mész, mint a tiltással.

Ezek is érdekelhetnek:

Vigyázat, veszélyes játék!

Betiltottak két mágneses játékot

5+1 tipp, mit kezdhetsz a régi játékokkal!