Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karikás a szeme!

Szerző: Dr. Veres Gábor gyerekgyógyász

2011. október 27. | Frissítve: 2016. november 9.

Forrás: Kismama magazin

Távolról egészségesnek tűnik, de a szeme nem erről árulkodik. Mi lehet a háttérben? Dr. Veres Gábor válaszol.

Karikás a szeme!

A kisfiam négy és fél éves. Átlagos testalkatú, jól alszik, a széklete rendben van. Ami izgat: nagyon beesett, kissé karikás a szeme. Illetve idén már negyedszerre kezeljük antibiotikummal, mert mindig elkap valami felső légúti betegséget és fülgyulladást. Szed rendszeresen Béres-cseppet és gyerekvitaminokat, mert sajnos kevés gyümölcsöt fogyaszt. A gyerekorvostól kértem labort, látens vérszegénységet állapítottak meg, felírtak vasat, de azt mondták, nincs további teendő vele. Engem mégis aggaszt a szeme, mert nem változott a helyzet.
Mit javasol, hová forduljak? Nem így született, és engem az sem nyugtat meg, amikor azt mondják, esetleg öröklődés miatt ilyen. Az alap-allergiavizsgálaton semmilyen eltérést nem állapítottak meg.
Üdvözlettel:
Fanna3
Levele alapján leginkább a cöliákiát (lisztérzékenységet) vizsgálnám, mely a felszívódási zavarok egyik legjelentősebb képviselője. A gabonafélékben található fehérjére (glutén) a szervezet allergiás reakcióval válaszol, ebből adódik a bélnyálkahártya sorvadása és a következményes felszívódási zavar.
A klasszikus kórkép szerint a gyerek levert, étvágytalan, jellemző a haspuffadás és a hasmenés. Ám újabban már csak ritkán jelentkezik az összes tünet. Sokkal gyakoribb, hogy "csak" hasfájás, vérszegénység vagy lappangó vashiány, növekedési zavar lép fel. Volt olyan betegem, akinél a karikás szem volt az egyetlen tünet.
A lisztérzékenység manapság egy újonnan kifejlesztett módszerrel viszonylag egyszerűen, egy vérvétel segítségével kideríthető.

Dr. Veres Gábor
gyermekgyógyász

Ha felismertük, akkor jól gyógyítható. Az étrendből el kell hagyni egyes gabonaféléket.
Ha a vizsgálat nem mutat ki lisztérzékenységet, akkor nem vizsgálnám tovább, valószínűleg tényleg csak alkati adottságról van szó.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék