Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kapunk hideget, meleget

Szerző: Sződy Judit

2011. július 22. | Frissítve: 2015. január 8.

Forrás: babaszoba.hu

Előfordul, hogy 10 fokkal több vagy kevesebb van hétfőn, mint kedden, a hétvégékről nem is beszélve. Az átvonuló frontok nem csak a nagyit viselik meg. Lehet, hogy ezért ilyen nyűgös a kisbabád!

Levertség, fejfájás

A Kárpát-medencében nem ritka, hogy a hidegfront és a melegfront mellett kettős (úgynevezett okklúziós) frontok is elérnek minket. Hetente átlagosan két fronttal számolhatunk, ami még a legkiegyensúlyozottabb csecsemőnek is sok lehet.


Sok anya megfigyeli, hogy a hirtelen időváltozás, de főleg a nagyon szeles idő a békés csecsemőt is kihozza a sodrából

Ha melegfront éri a területet, a front átvonulása után, míg hidegfront esetén előtte nyűglődnek a frontérzékenyek. Amikor ellentétes hőmérsékletű levegőáramlatok találkoznak, változik a hőmérséklet, csapadék várható, változik a légnyomás, a páratartalom és a levegő ionösszetétele. Nem csoda, hogy ez a sok minden hat a szervezetünkre. A hidegfront a paraszimpatikus idegrendszer működését befolyásolja, lassul a légzés, a szívműködés, csökken a vérnyomás. A melegfront a szimpatikus idegrendszerre hat: a szívverés, a légzés gyorsabb lesz, emelkedik a vérnyomás. Akár hideg, akár meleg, mindkettő eredménye lehet fejfájás, rossz közérzet, levertség. Sőt: egy friss felmérés alapján kiderült, hogy a légnyomásváltozásra, a relatív páratartalom változására és a hőmérséklet változására az asztmások meglehetősen érzékenyen reagálnak: időjárási frontok idején több asztmás kerül kórházba, mint az átlagos napokon.

Szegény baba!

A kisbabákra ugyanúgy hatnak a frontok, mint a felnőttekre. Sok anya megfigyeli, hogy a hirtelen időváltozás, de főleg a nagyon szeles idő a békés csecsemőt is kihozza a sodrából. Neki ugyanúgy fájhat a feje, ugyanúgy rossz lehet a közérzete pusztán a front hatásaként, mint nekünk. Természetesen a nyűgös baba ebben az esetben is segítségre szorul: szeretgesd, dajkáld, ahogy máskor is, amikor kézenfekvő, hogy mi a baja. A ringatás, a séta, a hordozás, a szoptatás ilyenkor is beválik. És közben nyugtasson az a tudat: nem te rontottál el valamit, hanem az időjárás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék