Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kacsatánccal a bili körül

Szerző: Karlócai Beatrix

2012. április 18. | Frissítve: 2016. március 15.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a gyerek betölti a második életévét, már túl van jó néhány fontos lépcsőfokon: jár, beszélni kezd, önállóan eszik, ám nagy valószínűséggel még nem szobatiszta.

A nagyik és a dédik szerint pedig itt lenne az ideje, hiszen az ő idejükben egy ekkora gyerek már rég bilibe vagy vécébe intézte a dolgát - hát meddig akarod még pelenkázni?
Természetesen erre a kérdésre többféle válasz adható. Mondhatod, hogy szépen lassan szoktatgatod, és várod, amíg megérik rá. Mondhatod azt is, hogy háromévesen magától, egy hét alatt úgyis szobatiszta lesz majd. Vagy feltúrhatod a netet, kifaggathatod a barátnőidet olyan tuti, jól bevált módszereket után kutatva, amikkel gyorsan megoldható a probléma.

Vass Enikőt nem a nagyszülők motiválták, hanem a közeli óvoda lehetősége vonzotta: két és fél éves kortól bevették volna a kisfiát, ha leszokik a pelenkáról.

- A férjem húga Amerikában él, náluk jóval rövidebb a szülési szabadság, ezért nagyon hamar bilire szoktatják a gyerekeket - meséli Enikő. - Az ő kisfia az én fiamnál kilenc hónappal fiatalabb, és már sikeresen elhagyta a pelust, amikor mi a kétéves és három hónapos kisfiammal belevágtunk a "gyorsleszoktató" módszer kipróbálásába. Szinte mindent úgy csináltunk, ahogy a sógornőm által javasolt oldalon leírták, és az eredmény nem is maradt el. A harmadik napon Áron már minden alkalommal szólt, ha bilire volt szüksége, azt viszont csak néhány hónappal később mertük megkockáztatni, hogy hosszabb útra is pelus nélkül vigyük.

Ha kipróbálnád

A módszer Angliában és Amerikában igen nagy népszerűségnek örvend. Két pszichológus, Nathan H. Azrin és Richard M. Foxx 1974-ben megjelent könyve (Szobatisztaság kevesebb mint egy nap alatt - Toilet Training in Less Than a Day) írta le először a teendőket, amelyeket azóta többen át- és kidolgoztak. Az Enikő által is követett lépések Julie Fellom nevéhez köthetők. Nézzük, pontosan melyek ezek!

Julie szerint a gyorsleszoktatásra alkalmas idő 15 és 28 hónapos kor közé esik, ideális a kétéves születésnap körüli időszak. Fontosnak tartja leszögezni azonban azt is, hogy a három nap után nem várható el azonnal a teljes szobatisztaság, de azt biztosra veszi, hogy a kicsi többet fog bilibe vagy vécébe pisilni, mint pelenkába - és néhány nap, esetleg néhány hét alatt szokik le róla teljesen.

A leszoktató hétvége előtt szükség van némi előkészületre. A gyereket eddigre tanácsos megismertetni a bilivel és/vagy a vécével. Ennek legkézenfekvőbb módja az, hogy amennyiben neked kell vécére menned, akkor engedd, hogy ő is veled tartson, sőt, akár biztasd is erre. Persze ez sok családban magától is így alakul, de ha Julie módszerét választod, nem árt tudatosan is odafigyelni erre.

A hétvége előtt körülbelül egy héttel mondd el a gyerekednek, milyen jó, hogy nemsokára nem kell majd pelenkát hordania, és mutasd is meg neki, mekkora pelenkakupacot kell elfogyasztania addig, amikor már nem lesz rá többet szüksége. Szükség van arra is, hogy beszerezz (vásárolj és kölcsönkérj) annyi bilit, hogy a lakás minden helyiségében el tudj helyezni egyet-egyet.

Találj ki valami játékos rituálét a leszoktatáshoz


És: találd, találjátok ki, majd gyakoroljátok be a saját, személyre szabott bilitáncotokat! Ez lehet indiánüvöltéssel egybekötött ugrabugra, vagy éppen néhány taktus a kacsatáncból, a lényeg, hogy kifejezd vele: nagy dolog történt, amit örömtánccal ünneplünk meg.

Egy hosszú hétvége

Az első napon a gyerek ébredéstől kezdve pelenka és alsónemű nélkül, deréktól lefelé meztelenül jön-megy a lakásban, a szülők pedig árgus szemmel figyelik, és igyekeznek őt sokat itatni. Ha úgy látják, hogy pisilnie vagy kakilnia kell, akkor a legközelebbi bilihez terelik, és biztatják, hogy oda végezze a dolgát. Amennyiben a végtermék legalább egy része a megfelelő helyen landol, következhet a bilitánc.

Julie tapasztalatai alapján körülbelül 10-12 ilyen alkalom után a gyerek már nagyjából érteni fogja, mit várunk tőle, már csak gyakorolni kell. Alváshoz természetesen pelenkát adnak rá - bár előfordulhat, hogy szárazon ébred, de ez ilyenkor még nem jellemző.

A második nap nagyjából ugyanúgy zajlik, mint az első, de délután körülbelül egy órát tanácsos házon kívül tölteni. Pelenkát nem adnak rá, viszont indulás előtt megpisiltetik, és visznek magunkkal váltóruhát és esetleg bilit is.

A harmadik napon már kétszer egy órára is kimerészkednek, egyszer délelőtt és egyszer délután.

Julie azt javasolja, hogy a hétvége után körülbelül három hónapig ne viseljen alsónadrágot a gyerek, mert az könnyen visszaszokáshoz vezethet, de a három hónap elteltével megkaphatja élete első igazi bugyiját vagy kisnadrágját.

- Lehet, hogy kicsit túl amerikai a módszer, de nekünk bevált - meséli tovább Enikő. - Már majdnem teljesen szobatiszta volt Áron éjszaka is, amikor megszületett a kistestvére, Ábel. Emiatt azonban jelentősen "visszaromlott": bár továbbra is megbízhatóan bilibe kakil, de a pisi körül bizony elég gyakran történnek balesetek. De ezzel most nem foglalkozunk. Bilitáncuknak továbbra is nagy sikere van, és már közösen kinéztük az igazi nagyfiús alsónadrágot arra az esetre, amikor Áron teljesen szobatiszta lesz, de nem zaklatjuk vele. Viszont Ábelt annak idején majd újra ezen a módon szeretném leszoktatni a pelenkáról.

Miért igen?

 • Pénztárca- és környezetkímélő, ha bőven a hároméves születésnapja előtt leszokik a pelenkáról.
 • Kipróbált és gyors technika, jó eséllyel nem húzódik el a leszoktatás folyamata.
 • Vidám családi programmá változtatja a leszoktatást, csökkenti a bili körüli stresszt.
 • Miért ne?

 • Ritka az, hogy egy (szülő)pár három teljes napot kizárólag erre tud szánni.
 • A rokonok és ismerősök biztos rengeteg jó és még jobb leszoktatási ötlettel fognak előállni, ha meghallják, mire készülsz.
 • Nehéz betartani, hogy a három nap után napközben már ne viseljen pelenkát, különösen közlekedés, utazás közben.

 • További hasznos cikkeink a szobatisztaságról:
 • Búcsú a pelustól
 • Könnyítsük meg a dolgukat!
 • 6 tipp és babád őszre szobatiszta lesz
 • Éjszaka is szárazon
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék