Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Júliustól TB-támogatott lesz az Epipen

Szerző: Babaszoba.hu

2022. június 20.

Forrás: Telex.hu

Júliustól felkerül a TB-támogatott készítmények listájára az EpiPen és az EpiPen Junior, azok az adrenalininjekciók, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni.

Júliustól TB-támogatott lesz az Epipen (fotó: Getty Images)
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felrakta a júliustól TB-támogatott készítmények listájára az EpiPent és az EpiPen Juniort, azokat az adrenalininjekciókat, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni - írja az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület nyomán a Telex.
Az injekcióból kettőt kell venni, darabja eddig 16-20 ezer forintba került, vagyis nagyon megterhelte azoknak a pénztárcáját, akik hajlamosak voltak az allergiás rohamokra. A jövőben azok, akiknek korábban már volt anafilaxiás sokkjuk, ingyen kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat, akiknél pedig fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata, azok 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az eszközöket.
Mint mi is megírtuk idén két eset is felhívta a figyelmet az allergiás rohamokra, januárban egy kisfiú lett rosszul és már nem tudták megmenti az életét.
Tavasszal, miután egy óvónő időben felismerte az anafilaxiás sokk jeleit egy gyermeknél, beadta neki az adrenalin injekciót, és ezzel sikerült megmentenie az óvodás életét.
A januári haláleset után számos önkormányzat jelezte, hogy az intézményeibe beszerez az életmentő öninjektorokból. Az anafilaxiás reakció ugyanis mindössze néhány perc alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet, ezért különösen fontos a gyors beavatkozás.
A januári, az országot megrázó haláleset után kezdődött aktív társadalmi diskurzus a témában, és hamar kiderült, hogy rendszerszintű változásokra van szükség, hogy az ilyen tragédiák elkerülhetőek legyenek. A változások egyik eleme az életmentő eszköz TB-támogatottá tétele - írja a Telex.
Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület készített is egy szemléletes ábrát, amivel könnyedén meg lehet tanulni, hogy milyen allergiás tünetekre kell nagyon odafigyelni:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék