Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jót tesz a fejlődésnek a gyerek mániája

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 24. | Frissítve: 2020. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

Dinók, vonatok, pónik és munkagépek - csak néhány a gyerekekre jellemző mániák közül. Lehet, hogy szülőként nehéz ezekkel lépést tartani, de mindenkit megnyugtatnunk, kifejezetten jót tesznek a kicsik fejlődésének.

Sok gyereknél van egy-egy olyan téma, amely iránt különösen nagy érdeklődést mutat, szinte csak az foglalkoztatja, és (látszólag) nem is nagyon kíváncsi másra. Ez határozza meg a játékait, a kedvenc ruháit, a szívesen lapozgatott könyveit, vagy éppen azt, hogy hova kirándul szívesen. Nagyon gyakori például a dinoszauruszok vagy a vonatok iránti rajongás, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy felnőve biztosan régész, paleontológus vagy épp mozdonyvezető lesz a gyerek!
Egyáltalán nem baj, ha imádja a dinókat!
A kutatások szerint ezek a "mániák" nagyszerűen hatnak a kicsik fejlődésére, érdemes bátorítani a gyerekeket, hogy mélyedjenek el egy-egy témában. A vizsgálatokból kiderült, hogy az ilyen "célzott" érdeklődésű gyermekek jobban tudnak figyelni, jobban tudják feldolgozni a kapott információkat, és összességében érdeklődőbbek. A problémamegoldó képességük is jobb lesz, vagyis ha ismeretlen helyzettel találkoznak, képesek lesznek a korábbi tapasztalataik alapján megoldani azt. Ezek a képességek később, felnőttkorban is jó szolgálatot tehetnek, például előnyösek lehetnek a munkahelyen.
"Az, hogy egy gyerek rajong egy-egy témáért, előnyös lehet, hiszen játszva tanulnak. Sokat kérdeznek, saját maguk jönnek rá összefüggésekre, következtetésekre, és egyre inkább szakértőkké válnak. A hivatásunkban hasonló folyamatokon megyünk keresztül, jó esetben egy olyan témáról tanulunk, ami nagyon érdekel minket" - mondja Kelli Chen terapeuta.
Az élénk érdeklődés és a hozzá kapcsolódó tudás az önbizalomra is nagy hatással van, és akár az is előfordulhat, hogy a gyermek arra "használja" ezt a tudást, hogy a szüleit lenyűgözze. "Lehet, hogy a kisgyerek tud egy sor olyan információt a dinókról, amit a szülei nem. Ez pedig hatalmat ad a kezébe" - mondja Kenneth Lacovara paleontológus.
Természetesen gyakran előfordulhat, hogy a gyerek egyszerűen "kinövi" ezt az intenzív rajongást, vagy éppen más kezdi érdekelni, de mégis érdemes kielégíteni a kíváncsiságát, támogatni, válaszolni a kérdéseire. Egyrészt, a bátorítással megteremthetjük benne a tanulás szeretetét, másrészt, a "mánián" keresztül jobban megismerhetjük a gyermekünket, például észrevehetjük, miben tehetséges.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék