Kisgyerek

Jogod van a gyerekkel maradni a kórházban!

Sokunk tapasztalata, hogy a legtöbb kórházban még mindig igyekeznek megszabadulni a szülőktől. Ez nem jogszerű!
2011. Szeptember 21.

Az 1950-es években pszichológusok és gyermekgyógyászok kimutatták, hogy a kórházi gondozás káros hatással van a gyerekek érzelmi és lelki állapotára, ami főként abból adódik, hogy elválasztják őket a családtól.

Ma már szinte közhely, hogy ez hosszú távon is zavarokkal járhat. Ezért kezdeményezték, hogy a családtagokat is bevonják a beteg gyerekek gondozásába. E változtatásokat fokozatosan elfogadta az egészségügyi személyzet is. Megalakult az EACH – European Association for Children in Hospital – Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért, és 1988-ban kiadták ajánlásukat, mely tíz pontban foglalja össze a kórházban gondozott gyerekek jogait.

Ezek a jogok részei az Egyesült Nemzetek 1989-ben elfogadott Gyermekjogi Egyezményének is, amelyet az összes európai állam, tehát Magyarország is elfogadott. Az ajánlásban említett jogok minden beteg gyerekre vonatkoznak, betegségtől, kortól, fogyatékosságtól, származástól, társadalmi és kulturális háttértől, egyéb okoktól, a kezelés formájától vagy helyétől függetlenül.

Az egyezmény tejes szövegét itt tekintheted meg.

A Szószóló Alapítvány kiadványában a gyerekek számára is érthető módon találod meg a gyerekjogok leírását.

Újszülöttől a nagykamaszig

A tíz pontból most a kapcsolattartásra vonatkozó részt emeljük ki, hiszen – tapasztalataink szerint – ez okozza a legtöbb problémát a mindennapi gyakorlatban. Fontos tudni, hogy a „gyermek” jelentése itt újszülött kortól a betöltött 18 éves korig terjed. Az ajánlás a koraszülöttosztályokra és a szülészetekre is vonatkozik.

  • A gyermek joga, hogy szülei vagy a szüleit helyettesítő személyek vele lehessenek a kórházi tartózkodás egész ideje alatt.
  • Minden gyermeknek joga, hogy szülei mindenféle időbeli korlátozás nélkül vele lehessenek, és ez a kórházi ápolás szerves része legyen.
  • Amennyiben a szülő nem képes vagy nem szándékozik aktívan szerepet vállalni gyermeke ápolásában, akkor biztosítani kell egy helyettesítő személyt, akit elfogad a gyermek.
  • A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szülei folyamatosan mellette lehessenek. Ez akkor is érvényes, amikor ténylegesen és akkor is, amikor esetlegesen van rájuk szükség:
  • – éjjel, függetlenül attól, hogy a gyermek felébred vagy sem;

    – kezelések és a vizsgálatok ideje alatt, függetlenül attól, hogy a beavatkozás helyi érzéstelenítésben, altatásban vagy anélkül történik;

    – az anesztézia bevezetésekor és közvetlenül az ébredés után;

    – kóma vagy kómaszerű állapot esetén;

    – újraélesztés esetén (ekkor a szülő is támogatásra szorul).

    Feltétel nélkül!

    Elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek, és ösztönözni kell ennek igénybevételét.

  • A gyermek felvételéért felelős személyzet kötelessége minden szülőnek felajánlani, hogy mindenféle kikötés nélkül együtt maradhat gyermekével.
  • A személyzet a szülők otthoni szerepét elismerve, javaslataival és biztatásával támogassa a szülőt, hogy maradjon együtt gyermekével.
  • A kórház kötelessége megfelelő helyet, infrastruktúrát biztosítani ahhoz, hogy a szülő beteg gyermeke mellett maradhasson. Ez magában foglalja a fürdőhelyiséggel ellátott alvóhelyet, ülőalkalmatosságot, étkezési lehetőséget, valamint a személyes holmik tárolását.
  • Ellenszolgáltatás nélkül!

    Nem lehet a szülőket további kiadásokkal vagy a bevételeik csökkentésével terhelni.

  • Nem jelenthet többletköltséget a szülő számára, ha vállalja, hogy gyermekével marad. Jogosult ingyenes éjszakai tartózkodásra, ingyenes vagy kedvezményes étkezésre.
  • Nem érheti anyagi vagy egyéb kár azt a szülőt, aki nem képes munkahelyi vagy otthoni teendőit ellátni amiatt, hogy:
  • – gyermekével a kórházban tartózkodik;

    – teljes idejét gyermeke kórházi ápolására fordítja;

    – az egészséges testvér nappali felügyeletét otthon egy másik személyre bízza.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha kórházba kerül a gyerek – Jogok és lehetőségek
  • Gyerekszobát a gyerekkórházakba!
  • Kórházba kerül a gyerek