Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jódozott sót tegyél az asztalra!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2016. március 10.

Forrás: Kismama magazin

Kisgyerekkorban a napi jódszükséglet 100 mikrogramm, ebből a közép-európai gyerekek csak mintegy 30-40 mikrogrammnyit fogyasztanak az átlagos napi táplálékkal.

Mindennapi ételeinkkel a fluoridhoz hasonlóan jódból is kevés kerül szervezetünkbe, mert ivóvizünk Magyarország szinte egész területén jódhiányos. A másik jelentős jódforrás, a tengeri hal is csak ritkán szerepel heti étlapunkon. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez. Ez a kis pillangó alakú szerv a nyakunk tájékán, az állkapocs alatt helyezkedik el.

Jódozott sót használj otthon!


Hiányos jódellátás mellett többletmunkára kényszerül: megnagyobbodik, esetleg golyva alakul ki. Méretét ultrahangvizsgálattal állapítják meg, a pajzsmirigy renyhe, vagy épp ellenkezőleg, fokozott működéséről azonban számos más jel is árulkodik.
Ha a gyerek rendszerint ingerült, könnyen dühbe gurul, figyelme szétszórt, hangulata szélsőséges, sokat eszik, mégis fogy, izzadékony és gyakran van hasmenése, a pajzsmirigy túlzott aktivitására gyanakodhatunk. Nem kielégítő a működése, ha inkább fáradtságot, levertséget, kedvetlenséget tapasztalunk, haja, körme töredezik, fázós, és bár keveset eszik, duci. Ezekkel a tünetekkel forduljunk orvoshoz, megelőzésként pedig használjunk háztartásunkban kizárólag jódozott sót.

Kapcsolódó cikkek:
 • A pajzsmirigy a bűnös
 • Fontos építőkövek a kisbabádért
 • Előzzük meg a jódhiányt!
 • Kell-e mesterséges pótlás?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék