Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jobban megviseli a szülők szakítása a lányokat, mint a fiúkatSokkal érzékenyebben reagálnak a változásokra a lányok

Szerző: Huták Judit

2016. január 14. | Frissítve: 2021. január 23.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők válása, a család felbomlása hosszú távon is befolyással van a gyermekek egészségére, és egy kutatás szerint a lányokat még rosszabbul érintik a változások.

Jobban megviseli a szülők szakítása a lányokat

"A kislányok egészsége sokkal érzékenyebben reagál a családi struktúra változásaira. Korábbi kutatások szerint a szülők szakítása nagy mértékben befolyásolja a kisfiúk kognitív és érzelmi fejlődését, azonban a nem tradicionális (például egyszülős) családban felnövő lányok hajlamosabbak a depresszióra, és az általános egészségi állapotuk is rosszabb" - mondta Andrea Beller, a University of Illinois közgazdász kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A tanulmányhoz egy nagyszabású kutatás adatait használták fel, melyet mintegy 90 000 tinédzsertől gyűjtöttek be. A szakemberek olyan gyermekek adatait elemezték, akiket az anyjuk egyedül nevelt.
Úgy találták, hogy nagyon sokat számít, hány éves volt a kislány akkor, amikor a szülők szakítottak. "6 és 10 éves kor között nagyon érzékenyek, sebezhetőek a gyermekek. Ha ilyenkor valamilyen trauma éri őket, akkor később olyan problémák megnövekedett rizikójával kell szembenézniük, mint a depresszió, a dohányzás vagy a krónikus betegségek" - mondta Beller. "A lányok egészsége akkor volt a legrosszabb, ha az apa egyáltalán nem volt jelen a gyermek életében. Ha pedig a szakítás a gyerek 5 éves kora előtt következett be, még az sem javított a későbbi rizikón, ha az anya új párra talált, vagyis ha volt férfiminta a családban."
Beller szerint az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változtak a családi viszonyok: 1995-ben, amikor az adatgyűjtés első hulláma volt, minden harmadik tinédzser nőtt fel apa nélkül, azonban napjainkban ezek az arányok még magasabbak.
A tanulmány a Review of Economics of the Household című szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék