Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó játék a matematika...

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2016. március 3.

Forrás: Kismama magazin

...amíg nem kerül iskolába a gyerkőc. Aki már kisóvodás korában játékosan ismerkedik a matematikai alapfogalmakkal, később sem utálja meg ezt a tantárgyat. Éppen ezért ne vegyünk feladatlapokat, bármilyen szépek, színesek is ezek.

A gyerekek általában akkora számokkal, mennyiségekkel boldogulnak jól, ahány évesek, az utolsó óvodai évben viszont már a tízes számkörben is. A számjegyek írása és felismerése nem ennek a korosztálynak a feladata! Inkább tárgyak, pöttyök számlálásával érti meg a számfogalmakat, különösen, ha azok rendszeresen ugyanúgy helyezkednek el, mint például a dobókockán vagy a dominón. Kérdezzük meg tőle, hány lába, hány keze van. És a gólyának, a kutyának?

A dobókocka segíthet megtanulni a számok fogalmát


- Mondjunk mesét a három kismalacról, három pillangóról, kiscicáról. Játsszuk el, és időnként változtassunk rajta egy kicsit: egyikük otthon maradt, csak ketten mentek tovább, találkoztak még egy kiscicával, most már hányan voltak?

- Képes dominónk hátlapjára rajzoljunk pöttyöket, legfeljebb annyit, amennyit a kisgyerek már könnyen felismer. Így talán csak a négyes számig jutunk el, ám hamarosan újabb számmal bővíthetjük a készletet.

Játék logikai készlettel

A kisiskolások logikai készlete ovisok számára is remek játéklehetőségeket rejt. A csoportosítást, a különbségek, hasonlóságok felismerését, megfogalmazását gyakorolhatjuk. A játék során fejlődik az összpontosítóképesség: a mesével lekötjük figyelmét, és észre sem veszi, amikor már ő maga összpontosít a "feladatra".


Találjunk ki érdekes történeteket, és készítsünk néhány egyszerű segédeszközt (házikó, kert, utca akár építőkockákból, akár papírra vagy strandon a homokba rajzolva), hogy ne legyen tanulásízű a játék. Kis zacskóba besöpörve elfér a kézitáskában, bárhova magunkkal vihetjük. Először kiborítjuk és összekeverjük a lapocskákat.

- Elkalandoztak a gyerekek, segítsünk nekik hazatalálni, először menjenek haza a pirosak (vagy körök, háromszögek). A kisgyerek rakja vissza a mondott síkidomokat a helyükre, a dobozba. Ha ez még nem megy, egy-egy színes papírszalvéta jelentheti a házukat, ide gyűjtse az egyes fajtákat.

- Találják meg a nagytestvérek a kistestvéreket: párosítsa a kisgyerek a nagy és kicsi, azonos alakú és színű síkidomokat.

- Menjenek óvodába a gyerekek, mindenki a sajátjába: a három síkidomnak papírból három házikót vágunk ki, ide gyűjti a kis lurkó a kicsi azonos alakú darabokat.

- Sétálni mennek a gyerekek, álljanak sorba párosával: a lyukas az ugyanolyan színű, formájú és méretű sima mellé kerüljön.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Társasjáték - itt az ideje?
 • Miért nem a játékaival játszik?
 • Mikortól érdemes a számokkal foglalkozni?
 • Mennyi és milyen játékot vegyél a gyereknek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

  A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék