Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó hatással lehet az óvodásra a kutya a családban

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 10. | Frissítve: 2021. augusztus 5.

Forrás: babaszoba.hu

Egy ausztrál tanulmány szerint a kutyatartás támogathatja az óvodások szociális és emocionális fejlődését.

Jó hatással lehet az óvodásra a kutya a családban (Fotó: Getty Images)
A tanulmány a Pediatric Research című folyóiratban jelent meg. A felmérés során 1646, az ausztráliai Perth-ből származó családot kérdeztek családtagjaikról és az ő korukról, és azokra a családokra fókuszáltak, amelyekben óvodáskorú gyermek és kutya is él - írja a Kidspot.com.
Vizsgálták, hogy hetente milyen gyakran vesz részt a gyermek is a kutyasétáltatáson, vagy milyen gyakran játszik aktívan a négylábúval - a kutatók azt találták, hogy az óvodásokra igazán jótékony hatással lehet, ha kutya is van a családban. Az eredmények szerint a kutyás családokban élő óvodásoknál 30%-kal kisebb a kockázata a viselkedési és társas problémáknak.
Azokkal összehasonlítva, akiknek nem él kutya a családjában, a proszociális (segítő) viselkedésben is tapasztalhatók előnyök a kis kutyatulajdonosoknál. Ezek az előnyök azoknál a gyermekeknél voltak tapasztalhatók, akik hetente legalább egyszer részt vettek a kutyasétáltatáson, és hetente legalább háromszor aktívan játszottak a négylábúval.
A kutya gondozásában való részvétel elősegítheti az óvodások társadalmi és emocionális fejlődését.
A háromgyermekes édesanya, Mel Ritterman, aki akkreditált kutyakiképző, is beszélt a Kidspot.com-nak a kutyatartás előnyeiről a gyermekekre nézve. - Tudományos adatok, esettanulmányok támasztják alá a pozitív hatását a kutyatartásnak, melyek igazolják az ember-állat kapcsolatok terápiás hatását. Ezek lehetnek érzelmi, pszichológiai, fizikai, szellemi előnyök - tette hozzá -, melyek akkor jönnek létre, amikor egy állat viselkedése megnevettet minket, vagy segítséget nyújt a terápia során.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék