Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó az olívaolaj, de van jobb is

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 12. | Frissítve: 2017. szeptember 15.

Forrás: Medipress

Nem érdemes csak olívaolajra átállni a tudósok szerint. Egészséges ugyan az olívaolaj, de létezik jobb alternatíva is.

Olívaolaj


Évek óta arról hallunk, hogy válasszuk az olívaolajat, ha egészségesek szeretnénk maradni. Egy friss kutatás most arra hívja fel a figyelmet, hogy talán nem ez a legtökéletesebb alternatíva.
A napraforgóolaj, a szőlőmagolaj és a kukoricaolaj egészségesebb választás, mint az olívaolaj, mivel linolsavat tartalmaznak, míg az olívaolajban csak olajsav van. A linolsav csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét, továbbá a testzsír-arányt is segít normalizálni. Hasonló összefüggés az olajsav esetében nem figyelhető meg, hiába dicsérik sokan az olívalajat a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban nyújtott előnyeiért.
Kiderült, hogy azok az emberek, akiknek a szervezetében a linolsav magas koncentrátuma megtalálható, vékonyabbak és élénkebbek, és általában tovább élnek, mint a linolsav nélkül élő társaik. Különösen akkor érdemes több linolsavat fogyasztani, ha a kettes típusú diabétesz kockázata fennáll.
A linolsav többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav. Tartalmazza a szőlőmag, a pórsáfrány, mák, a napraforgó, a kender, a kukorica, a szezámmag és a dió alapú olaj. Az olajsav ezzel szemben olyan egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsav, amely megtalálható az olívában, a repcében, a földimogyoróban, a makadámiában és napraforgóban.
A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakra egyaránt szüksége van a szervezetünknek, mivel önállóan előállítani azokat nem tudja, de a linolsav az, aminek eddig több pozitív élettani hatását figyelték meg.
Az Ohio State University kutatása nem azt a következtetést vonta le, hogy az olívaolaj nem egészséges, hanem azt, hogy kár volna kizárólag arra váltani, miközben a linolsavat tartalmazó olajok is fontosak a szervezet egészsége szempontjából.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék