Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelek, hogy valami baj van a kicsi fogaival

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 24.

Forrás: babaszoba.hu

Ha végre vége a fogzás nehéz napjainak, megpillanthatod a kisbabád mosolyát, tele csodaszép, hófehér gyöngy fogacskákkal. Ha szeretnéd, hogy egészségesek is maradjanak ezek a fogacskák, időben észre kell venned, ha valami baj van.

Jelek, hogy valami baj van a kicsi fogaival (Fotó: iStock)
Ahhoz, hogy észrevedd, hogy mikor van baj, először is tudnod kell, milyen, amikor tökéletesen épek a kicsi tejfogai. Az újonnan kibújt fogak általában fehérek, sima felületűek, fényesek, szabályos alakúak. Ha probléma van valamelyikkel, arra a következő jelek figyelmeztethetnek.

Sárga, barna, fekete elszíneződés

A kisbabák fogai annyira fehérek, hogy nagyon hamar észrevehető rajtuk, ha esetleg romlani kezdenek. Ha szuvasodik egy fog, az sárgás, barnás, feketés folttal jelentkezik. Sajnos ez akár röviddel a fog kibújása után is megtörténhet.

Szabálytalan fehér foltok

A fognál fehérebb foltok is jelentkezhetnek a baba, kisgyerek fogain. Ezek olyan foltok, amelyek leginkább krétával színezett fehér területnek tűnnek. Az ok rendszerint a flourózis, ami azt jelenti, hogy túl sok flourid jutott a gyerek szervezetébe. Ez történhet ásványvíz, fogkrém, gyümölcslé, üdítő által is. Az elváltozás ártalmatlan, ámde rendszerint maradandó.  

Érdes felület

Az egészséges babafogak általában sima felületűek, így ha érdesek, az problémára hívhatja fel a figyelmet. Ezt okozhatja a fogszuvasodás, de jelezheti a helytelen tisztítást is, vagy azt, hogy a kicsi étrendje nem megfelelő tápanyagbevitel szempontból.

A kicsi viselkedése

Az idősebb gyerekek meg tudják mondani, ha fáj a foguk, de a kisebbek nem. Ők ezt kifejezhetik azzal, ha megváltozik a viselkedésük, alvási szokásaik, illetve érzékenyek lehetnek a túl hideg, túl meleg ételekre és italokra. Ha be is gyullad a fog mellett az íny, azt bőrpír, duzzanat is jelezheti.

Törékeny fog

Ha esetleg a fog belsejében van lyuk, akkor egy idő után törékenyebbé válik. Ha repedés, törés látszik a kicsi fogán, az már a fog pusztulásának a jele.

Fontos a megelőzés

Szerencsére számos módon tehetsz azért, hogy megelőzd a gyermeked fogainak szuvasodását. Az első születésnap körül érdemes meglátogatni a fogorvost, és rendszeresen tisztítani a fogacskákat. A gyümölcslevek, cukros italok a fogak védelme szempontjából is kerülendők, az üres babatea, víz, anyatej a legjobb szomjoltó a babáknak. Amíg az összes fogacska nem nőtt ki, gézkendővel érdemes átdörzsölni a fogakat, fogkefével pedig akkor kell elkezdeni mosni, ha mind előbújt.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék