Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelek, hogy kész a gyerek a szobatisztaságra

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 2.

Forrás: babaszoba.hu

A gyerekek akkor lesznek készek a szobatisztaságra, amikor már fizikailag is képesek kontrollálni a vizelet- és a székletürítést, illetve amikor már maguktól is szárazak, tiszták szeretnének lenni.

Jelek, hogy kész a gyerek a szobatisztaságra (Fotó: Getty Images)
Minden gyermek különbözik, így különböző ütemben jutnak el oda is, hogy mikor állnak erre készen.
Az NHS szerint a legtöbb gyerek előbb tudja kontrollálni a széklet-, mint a vizeletürítést.
 • 1 éves korára a legtöbb baba éjszaka már nem kakil be.
 • 2 éves korukra a legtöbben nap közben már szárazak maradnak, de ez még elég korai időpont a teljes szobatisztaságra.
 • 3 éves korára 10-ből 9 gyermek általában már nem pisil be, azonban ha izgatott, ideges, vagy akár más okból még előfordulhat egy-egy baleset bárkivel.
 • 4 éves korára általában a legtöbb gyerek száraz marad a nap folyamán. 3-5 éves koruk között a legtöbben már éjszaka sem pisilnek be, de nagyjából 5-ből 1, 5 éves gyermeknél ritkán még előfordul, hogy éjjel bepisil.

Mikor érdemes elkezdeni a bilire szoktatást?

Azt jó észben tartani, hogy nem érdemes a gyerekre rákényszeríteni a bili használatát. Ha még nem áll rá készen, nem fogod tudni rávenni. Amit addig is megtehetsz, hogy ösztönzöd arra, hogy próbálja ki a bilit.
A legtöbb szülő a gyermeke 2-2,5 éves kora körül gondol arra, hogy ideje lenne bilire szoktatni a csemetét, de nincs erre egy kőbe vésett, tökéletes időpont. Van olyan, akinek egyszerűbb nyáron, amikor kevesebb ruhát kell levenni és lecserélni, amikor koszos lesz.
Számos jele van annak, hogy egy kisgyermek készen áll a bilire szoktatásra. Ha ezeket tapasztalod, gyermeked valószínűleg kész arra, hogy szobatiszta legyen.
 • A gyermek tudja, mikor nedves vagy koszos a pelenkája.
 • Felismeri, hogy éppen pisil, és el is mondja neked, hogy éppen ezt teszi.
 • A két nedves pelenka között legalább 1 óra eltelik ##8211## ha ennél kevesebb, a bilire szoktatás túl korai, és kudarcot vallhat.
 • Jelzi, hogy pisilnie kell azzal, hogy egy csendes, vagy rejtett helyre vonul előtte.
 • Tudja, hogy pisilnie kell, és ezt el is mondja, jelzi neked.
 • Általában akkor megy a leggyorsabban a bilire szoktatás, ha ezt az utolsó lépcsőfokot is elérte a gyermeked. Ha ennél korábban próbálkoztok, akkor még számos baleset történhet, amíg a gyermek szobatiszta nem lesz.

Hogyan készítheted fel a bilire szoktatásra?

Amíg nem jön el a bilire szoktatás ideje, addig is ösztönözheted, felkészítheted a gyermekedet, így nem lesz majd teljesen újdonság a számára a dolog.
 • Érdemes beszélned a gyermekeddel pelenkacserekor arról, mikor kakis, mikor pisis a pelenka, hogy megértse melyik mit jelent.
 • Jó módszer, ha a pelenkát mindig a fürdőben cseréled, amikor otthon vagytok, és utána le is öblíted a WC-t, megmosod a gyermeked kezét is. Így megtanulhatja, hogy a fürdőszoba az a hely, ahol a dolgunkat végezzük.
 • Hagyj a lakásban bilit, vagy akár biliket olyan ponton, pontokon, ahol a gyermek jól látja, és magyarázd el neki azt is, hogy mire is való. Az is jó módszer, ha játékokkal mutatod be, hogy működik a bili.
 • Amikor éppen érdeklődik a bili iránt, és jó a kedve, akkor érdemes egy kicsit ráültetned a gyermeked, hogy hozzászokjon. Erre jó alkalom lehet, amikor éppen cseréled a pelenkáját, különösen, ha a reggeli vagy esti átöltöztetése idején teszed azt.
Forrás: nhs.uk

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék