Kisgyerek

Játsszunk boltost!

Igen, így kezdődik a boltos játék, ezzel a tréfás, csiklandozós mókával, amikor csipkedjük a hátunkon cipelt "zsák" popsiját, és vígan kurjongatunk közben. Az első szerepjátékok a naponta ismétlődő tevékenységekre épülnek.
2008. Január 26.

Ez az ő játéka, ne akarjuk befolyásolni és irányítani! Nagyon élvezi, ha mindig ugyanúgy történik minden. Használjuk ki a lehetőséget, és tanítsuk meg észrevétlenül a korának megfelelő viselkedésre, ismeretekre. Boltos játéknál például mindig köszönjünk be-és kimenetelkor, köszönjük meg az árut. Jó, ha a valóságban is együtt járunk piacra, élelmiszerboltba, így valós élményeire épülhet a játék. Kérjük el a dédi serpenyős mérlegét, használjunk súlyokat.

A műanyag játékételek mellett vagy helyett használjunk igazi krumplit, almát, répát. Játékmérlegnél helyettesítheti a súlyokat vadgesztenye, makk. Árucikkeket közösen is készíthetünk sólisztgyurmából. Száradás után festhetőek az így készült alkotások. Bonyolíthatjuk a vásárlást különböző üzletek bevezetésével (gyógyszertár, papírbolt, rövidáruüzlet), és tévedjünk el néha, ahogy ez Fülesmackóval is megtörtént (Janczarski: Fülesmackó új barátai). Igazi üzletet is készíthetünk nagyméretű kartondobozból. Az árucikkeket rendezzük egy kisasztalra, jól jön még néhány kisebb doboz, kosárka, játékpénz, esetleg pénztárgép.

Tessék választani!

A boltos játékot minden gyerek szereti. Többféleképpen alakíthatjuk a kisgyerek tapasztalatai, pillanatnyi kedvünk, lehetőségeink szerint. Közben gyakoroljuk a zöldségek, gyümölcsök nevét, a mennyiségeket (öt alatt), az udvarias beszélgetést.

Orvosnál, étteremben várakozva jó szolgálatot tesz a dobozba zárt zöldségbolt. Hőre keményedő gyurmából formáljunk apró (körömnyi) zöldségeket, gyümölcsöket, péksüteményt. Ezeket elkészíteni is jó szórakozás! Éppen a játékbabák asztalára valók. Kis dobozkában mindenhova magunkkal vihetjük. Legyünk ügyetlen vásárlók: olyan sárgát kérek, az mi?

Játszhatunk autókereskedést is. Állítsuk sorba a kisautókat, dömpereket, motorokat. Mi vagyunk a vásárlók – kérdezgessük meg, melyik kocsi milyen márkájú, hova üljön a vezető, hova a kisgyerek. Érdeklődhetünk a színekről, a gyorsaságról is.

Szabadban bármiből berendezhetünk boltot: különböző terméseket, botocskákat, kavicsokat, kagylókat kis kupacokba rakunk, homokból süteményt sütünk – máris lehet adni-venni a répát, ribizlit, gombócot.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így játszik a kisóvodás
  • Régi és új szerepjátékok
  • Szerepjátékok ovis korban
  • Forrás: Kismama magazin