Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játékos szimatolás

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 22. | Frissítve: 2017. június 27.

Forrás: Kismama magazin

Érdekes új játék elhanyagolt érzékszervünk fejlesztésére a szimatiskola. Legegyszerűbb formáját a konyhaasztalnál játsszuk.

Ültessük le vacsorakészítés közben lábatlankodó kisgyerekünket, kössük be a szemét és dugjunk az orra alá különböző kéznél levő ételféleségeket: félbevágott citromot, kolbászt, halkonzervet, csokoládét... Vajon mindegyiket felismeri a szaga alapján?
Gyerekzsúron játszhatjuk a szimatoló kutyát. Különböző illatos gyógy- és fűszernövényeket kötünk egyforma kis textilzsákokba: petrezselymet, kakukkfüvet, levendulát, borsmentát, fahéjdarabkát - mindegyikből párosával két-két zacskót. A gyerekek körbeállnak és kapnak egy-egy zacskót. Párjaikat eltesszük egy dobozba. A kör közepén álló "kutyus" a dobozból kivesz egy zacskót, megszagolja és megpróbálja kiválasztani az illat párját a körben álló gyerekek zacskóit szagolgatva. Akinél rátalált, az lesz a kutya, ő pedig beáll a körbe a helyére. Ha tévedett és rosszul párosított, még egy körig kutya marad.

Annyiféle illat van!

A háztartásban fellelhető (de nem veszélyes) anyagokat is szaglászhatjuk: öblítő, sampon, fogkrém, arckrém, szappan. Vajon felismeri-e a jól ismert illatokat?
Bekötött szemmel menjünk ki a kertbe és szagoljunk bele a természetbe: szagoljátok meg a szétdörzsölt leveleket, szirmokat, néhány növénynek nagyon jellegzetes illata van (fenyőnek, citromfű levelének, diófa levelének).

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék