Kisgyerek

Játékok csupaszon

A bőr legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk. Nyáron nagy része szabadon van, levegő, napfény, víz éri. A különböző ingerek nemcsak fejlesztik az érzékelést, kellemesek is.
2008. Január 26.

Játékok csupaszon

Játékok csupaszon

– Homokozás közben keverjünk híg sarat a vödörben, és kenjük be vele a saját lábszárunkat és kisgyerekünkét is. Rajzoljunk rá indiánmintákat. Csiklandoz, dörzsöl, nehézzé válik, járás közben megszárad, lepereg.

– Csorgassunk rá a locsolókannából vizet, figyeljük meg, hogyan mossa le a sarat kis patakokban. Jól hűtsük le magunkat. Vizes lábszárunkkal (esetleg egész testünkkel) hemperedjünk bele a száraz homokba: finom meleg, és a bőrünkre tapad. Aztán kezdhetjük elölről a lemosást.

– Temessük be egymást a strandon homokkal, apró kavicsokkal. Ugye milyen meleg és nehéz? Valósággal megkönnyebbülünk, amikor kimászunk alóla.

– Kenjük be a gyerek hátát naptejjel, majd rajzoljunk rá egyszerű figurákat. Ujjunk finoman csúszik a hátán, jólesően masszírozza. Vajon kitalálja, mit rajzoltunk a hátára? Rajzoljuk le a combjára ugyanazt, úgy, hogy lássa, majd ismét a hátára.

Az érintés nyugtató, feszültségoldó hatású. Az érintés által érezzük azt, hogy törődnek velünk, szeretnek, óvnak bennünket. Biztonságot ad és elősegíti az egymáshoz tartozás érzését. Érintés alatt a simogatást vagy egyszerű masszázst is érthetünk. Ez egy természetes, ösztönös gesztus.

Szakértők szerint felnőttként pontosan úgy viszonyulunk egy másik felnőtthöz, ahogy velünk bántak gyerekkorunkban, azok, akik nem részesültek érintésben, simogatásban, hajlamosabbak később a depresszióra.

Ne mérjük szűr marokkal, ne takarékoskodjunk azzal, hogy a szeretetünket így is kifejezzük.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin