Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játékok a levegővel

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 23. | Frissítve: 2017. március 21.

Forrás: Kismama magazin

Izgalmas felfedezés a babának, ha megtapasztalja, mire képes a szájából kiáradó láthatatlan levegő.

- Készítsünk könnyű papírforgót, és fújjunk rá úgy, hogy megpördüljön. Ezt ő is kipróbálhatja, előbb-utóbb sikerülni fog.
- Hajtogassunk színes újság vastag, fényes lapjaiból papírhajót, és tegyük a kádba. Üljünk a vízbe a babával szemben, és fújjuk egymásnak ide-oda a csónakot.
- Nem étkezésnél, csak a játék kedvéért fújjunk levegőt a szívószálon keresztül egy pohár vízbe. A sok ugráló buborék nagyon megnevetteti a kisgyereket. Próbáljuk meg, milyen hosszan bírjuk, hogyan hangzik, ha több és ha kevesebb folyadék van a pohárban.
- Az asztalra kicsöppent víztócsát is odébb tudjuk fújni. Ha papírlapra egy kis festékes pacnit ejtünk, és ezt fújjuk odébb, még vicces nyomot is hagy. A kicsinek nagyon fog tetszeni, hogy menekül szívószála elől a víz.
- Hajtogassunk színes origami-madárkát, és kössük fel hosszú cérnával a lámpára. Feküdjünk alá, és fújjunk nagyot úgy, hogy repkedjenek a papírmadarak.

Hajtogassunk színes origami-madárkát

- A téli hidegben tűzokádó sárkányt játszhatunk: leheljünk nagyokat, és figyeljük a szánkból áradó kis felhőt.
- Tegyünk az asztalra ping-pong labdát és fújjuk el. Figyeljük, hogyan gurul tovább az asztalon.
- Fújhatunk szappanbuborékokat, nem feltétlenül csak nyáron játszható játék, lehet este fürdés közben is játszani. Nem is olyan egyszerű úgy fújni, hogy ne legyen a szánk szappanos!
- Nem csak szájjal, orral is fújhatunk tollpihéket vagy anyósnyelvet. Ez a "gyakorlat" kifejezetten ajánlott náthás gyermeknek, ha a váladék már kiürült az orrából, de még füldugulása van.
A fújdogálós játékok kapcsán erősödnek a szájizmok, logopédiai gyakorlatnak is beillenek. A játékos tréning elősegíti a beszédfejlődést.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék