Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játéknak is jó a lábtorna!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2017. április 13.

Forrás: Kismama magazin

A kisbaba lábfeje még ugyanolyan érzékeny és mozgékony, mint a keze. A hónapok, évek múlásával a lábfej egyre ügyetlenebbé válik. Nem csoda! Mivel az év legnagyobb részében zokniba, cipőbe csomagoljuk a lábacskákat, már nem éri őket annyi érintés.

Nagyobb gyerekek már a hagyományos lábtorna gyakorlatokat is el tudják végezni


Az izmok is tétlenségre vannak kárhoztatva, ha a kisgyermek nem gyalogol eleget, mert például mindenhova autóval viszik. Különösen nyáron, amikor szép idő van, engedélyezzünk a kicsinek mezítláb vagy zokniban szaladgálást, amíg csak lehet.
Ne csak a járáshoz, futáshoz szükséges izmok tornáztatásáról gondoskodjunk, hanem a finom mozgásokat végző lábujjakról is:
- Fektessünk zsinórt a homokba, s kérjük meg a gyereket, hogy menjen végig rajta.
- Biztassuk, hogy homokozólapát helyett használja a lábfejét. Vajon mennyi homok jut el egészen az "építkezésig"?
- A felfújt lufikat ne kössük be, csak csavarjuk meg erőteljesen, és biztassuk, hogy fogja szorosan a lábujjai között. Aztán induljon el, nézzük, hány lépést tud megtenni, mielőtt leeresztene a lufi!

Kéznél van a lábunk

Fontos, hogy a lábfej izomzatát folyamatosan és fokozatosan erősítsük, ezzel megelőzhetjük a lúdtalp, bokasüllyedés, bőrkeményedések kialakulását. Az alábbi pár perces játékos gyakorlatokat beépíthetjük mindennapjainkba, nemcsak hasznosak, hanem a jó hangulatot is garantálják. Természetesen mezítláb játsszunk!
- Öntsünk ki a szőnyegre jó sok apróságot: makkot, gesztenyét, dobókockát, gombot, műanyag bábut, dugót. Lábujjaink segítségével szedegessük fel a gyerekkel együtt a kacatokat egy kis műanyag tálba. Az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte be a magáéba.
-Rajzoljunk a kicsivel együtt lábunk segítségével. Üljünk le, és próbáljunk földre terített csomagolópapírra virágot, házat, emberkét rajzolni a lábujjunkkal tartott ceruzával. Vajon felismerhetőre sikerült?
- Feküdjünk a hátunkra, és egyensúlyozzunk egy kis babzsákot (kispárnát, puha labdát) magasba emelt talpunkon. Milyen trükköket tudunk? Feldobjuk, elkapjuk, átadjuk egymásnak...
- Sétáljunk körbe lábujjhegyen, majd sarkon, külső élen. Utána masszírozzuk meg a kisgyerek lábfejét, sodorgassuk meg a lábujjait. Ha a szülő is részt vett a játékban, ő se hagyja ki ezeket a lazító gyakorlatokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék