Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játék és fejlesztés egy helyen

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 8.

Forrás: Down Egyesület

Olyan intézmény alapkövét helyezték el a fővárosban, ami egyszerre nyújt fejlesztő terápiát értelmi lemaradással- és speciális nevelési igénnyel élő gyermekeknek, és kínál játszóházi szolgáltatást többségi gyerekek számára is.

Játék és fejlesztés egy helyen

Az ötlet nem új: a Down Egyesület 2011-ben nyitotta meg a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Játszóház nevet viselő intézményét Nyíregyházán. A már jól működő intézmény nagy testvérének alapkövét helyezték el Budapesten, a XV. kerületi Árvavár u. 1. szám alatt.
A Down Egyesület a komplexum létrehozásával az inkluzív nevelés egyik meghatározó intézményének alapjait teszi le, mely egyszerre biztosít személyre szabott fejlesztő terápiát értelmi lemaradással- és speciális nevelési igénnyel élő érintett gyermekeknek, valamint kínál játszóházi szolgáltatást többségi fiatalok számára is.
A Csodavár célja, hogy munkájával hozzájáruljon egy egészséges, befogadó szemléletű társadalom kialakulásához. A fejlesztő terápiákon és segítségnyújtáson túl szeretné, ha a gyermekekben a korai időszakban kialakulhatna a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos természetes attitűd. Valódi elfogadást és hathatós segítséget csak így lehet várni egymástól. A gyermekkorban, természetes játék közben csodálatos módon tudnak kapcsolódni személyiségek, kötődnek barátságok. Ezt a folyamatot -többségiek és fogyatékkal élők közt -hivatott a Csodavár segíteni a maga eszközeivel.
Kialakításában nem csak gyógypedagógiai és egyéb fejlesztő szakemberek vesznek részt, hanem a témát mélységében ismerő, a gyermekek világával azonosulni tudó belsőépítészek, kreatívok, játéktervezők is, hogy a megszokott sablonokból kilépve egy igazi, minőségi tér jöhessenek létre, mely mindannyiunk épülésére szolgál.
Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke az alapkő elhelyezésen elhangzott beszédében kiemelte, hogy egy 5-6 évvel ezelőtti álom és terv kezdő lépéseihez ért el a Down Egyesület. A nyíregyházi Csodavár lelkes és felkészült csapata jelenleg 80 gyermek korai fejlesztése mellett 150 egyéb fejlesztésre szoruló főt lát el, mindamellett közel 600 kisgyermek éli át a csodát nap, mint nap. Ennek a modellnek a lábait szeretnék most megvetni a Fővárosban is, 730 m2-en.
Felkérésünkre Fűrész Tünde, a család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megemlítette, hogy a budapesti Csodavár többes küldetéséhez zavartalan megvalósítást, örömteli pillanatokat, és sok sikert kíván.
A rendezvényen részt vett Hajdu László, a XV. kerület polgármestere, aki kiemelte, hogy minden ehhez hasonló megmozdulás, így a Down Egyesületé is örömteli, hiszen a XV. kerületben már kiterjedt szociális háló működik a fogyatékkal élőkért, a későbbi együttműködés reményében kívánta, hogy a kerületben élő 5000 gyermek mihamarabb birtokba vehesse az épületet.
László Tamás országgyűlési képviselő szerint ez a projekt is egy remek kezdeményezés arra, hogy az érintett családok válláról terhet vegyenek le. Az összefogás erejével az integrált intézmény képes lesz arra, hogy hosszú évekre biztosítsa a felmerülő igények maradéktalan kielégítését.
Jens-Jorgen Peterson, a VELUX FOUNDATIONS programvezetője beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon várják a végeredményt, gratulált az Egyesületnek és kiemelte, hogy szükség van még hasonlóan elkötelezett emberekre. Méltatta továbbá az Egyesület elhatározását, hogy egy vidéki modellt adaptálnak a fővárosban.
A Down Egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, emellett kiemelten küzd az inkluzív nevelés megvalósításáért.
A beruházás a VELUX ALAPÍTVÁNYOK támogatásával valósulhat meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék