Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jakab Ferenc: aggasztó a járványhelyzet, a lázmérés így értelmetlen

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 3.

Forrás: 444.hu

Nagyon aggasztónak látja a járványhelyzetet Jakab Ferenc, virológus, a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője.

Jakab Ferenc: aggasztó a járványhelyzet, a lázmérés így értelmetlen (fotó: Getty Images)
"Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle"- mondta egy online beszélgetésen, amin még részt vett rajta még Falus András immunológus és Tordas Dániel gyermekorvos is - adta hírül a 444.hu.
Jakab szerint ha minden így marad, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám a következő hónapokban.
Azt már most is látni lehet, hogy a fertőzöttek átlagéletkora növekszik, Jakab azt mondta, arra kell számítani, hogy egyre nagyobb mértékben meg fognak fertőződni az idősek, egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre, és növekedni fog a halálozások száma is. "Ami még nagyon félő, hogy be fog robbanni az idősotthonokban, szociális intézményekben is."
Jakab Ferenc szerint a kötelező iskolai lázmérésnek sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés. Szerinte, ha egy szülő felelősen viselkedik, eleve nem viszi be a gyerekét betegen az iskolába. Azzal is indokolta a kritikáját, hogy
- a fertőzöttek, főleg a gyerekek, sokszor nem lázasak,
- a tünetmentesek nem lázasak,
- és a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.
Szerinte, így több száz gyerek fog tolongani a hidegben, tünetmentesen, maszk nélkül és szépen megfertőzik majd egymást. Több értelmét látná a lázmérésnek, ha nem a bejáratnál, hanem odabent, az osztályteremben történne, elkerülve a tömegjeleneteket.
A "szakmaiatlan, demagóg" vírusszkeptikusokkal kapcsolatban elmondta, hogy szomorúságot és elkeseredettséget érez, mert "olyan járványban vagyunk, ami normális, racionális gondolatokkal, cselekedetekkel, a szabályok betartásával kontroll alatt tartható lenne. Nem kéne az országot, a gazdaságot leállítani. Egyszerűen józan, paraszti ésszel végig kéne gondolni, amit a szakemberek mondanak."
Falus András részben a vakcinafejlesztésről beszélt. Most 6-7 hónap alatt óriási előrelépés történt.
Jakab szerint az oxfordi fejlesztés a legbiztatóbb, Magyarország is ebből foglalt le ötmillió adagot. "Bízom benne, hogy 2021 első felében hazánkba is el fog jutni, és ha minden rendben lesz, megkezdődhetnek a tömegoltások. Utána várhatjuk a járvány enyhülését. Addig nem vagyok optimista, de a védőoltások jó ütemben haladnak, látom a fényt az alagút végén."


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék