Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Itt a piros, hol a piros?

2008. január 26. | Frissítve: 2017. április 17.

Forrás: Kismama magazin

Könnyedén, játszva megismerheti a színeket gyerekünk - ehhez adunk néhány ötletet.

Játék a színekkel

Próbáljátok ki az alábbi szuper és hasznos játékokat!
- A lakásban körbejárva gyűjtsünk bizonyos színű dolgokat. Mi az, ami piros? Gomb, szappantartó, zokni. Utána másik szín következik.
- Készítsünk kartonból színdominót. Színes felükkel felfelé terítsük szét őket, egyet tegyünk ki középre kezdő lapnak. A kisgyereknek kell kiválasztania a két illeszkedő színt jobbra és balra. Így haladunk tovább, amíg elfogytak a lapok. Kezdetben néhány darab is elég az alapszínekkel, később folyamatosan bővíthetjük új színekkel a csomagot.
- Szerezzünk be tíz-tíz különböző színű gombot (piros, kék, sárga, zöld, barna, fehér) és egy ugyanilyen színeket mutató dobókockát. Tegyük a gombokat összekeverve egy kupacba, és dobjunk felváltva. Megnevezzük a színt, és olyan gombot veszünk el a kupacból. Ne adjuk a kisgyereknek, hadd válassza ki maga. A végén csoportosítsuk színek szerint elnyert gombjainkat.
- Rajzoljunk egy lapra almát, citromot, szilvát. A kisgyerek feladata, hogy a képre tegye a megfelelő színű gombot. Meglepetés: van sárga alma is! Mutassunk is neki ilyet, aztán az elfogyasztásáról se feledkezzünk el.
Óvodás korban érdekes és fejlesztő hatású, ha csupán a három alapszínnel fest a gyermek: ezek kombinálásával ő maga jön rá, hogy szinte az összes szín kikeverhető. Kreativitást, fantáziát, az alkotás örömét erősíti és a színek valódi értelmét és mélységét is megismeri általa.
Nagyjából három éves korukra a gyerekek felismerik és megnevezik a színeket, különbséget tudnak tenni árnyalatok között is. Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke összekeveri a színeket, nem pontosan ismeri fel őket, vagy nem tud árnyalatok között különbséget tenni, érdemes szakemberhez fordulni, mert felmerülhet a színtévesztés vagy a színvakság gyanúja is.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék