Kisgyerek

Itt a piros, hol a piros?

Könnyedén, játszva megismerheti a színeket gyerekünk - ehhez adunk néhány ötletet.
2008. Január 26.

Próbáljátok ki az alábbi szuper és hasznos játékokat!

– A lakásban körbejárva gyűjtsünk bizonyos színű dolgokat. Mi az, ami piros? Gomb, szappantartó, zokni. Utána másik szín következik.

– Készítsünk kartonból színdominót. Színes felükkel felfelé terítsük szét őket, egyet tegyünk ki középre kezdő lapnak. A kisgyereknek kell kiválasztania a két illeszkedő színt jobbra és balra. Így haladunk tovább, amíg elfogytak a lapok. Kezdetben néhány darab is elég az alapszínekkel, később folyamatosan bővíthetjük új színekkel a csomagot.

– Szerezzünk be tíz-tíz különböző színű gombot (piros, kék, sárga, zöld, barna, fehér) és egy ugyanilyen színeket mutató dobókockát. Tegyük a gombokat összekeverve egy kupacba, és dobjunk felváltva. Megnevezzük a színt, és olyan gombot veszünk el a kupacból. Ne adjuk a kisgyereknek, hadd válassza ki maga. A végén csoportosítsuk színek szerint elnyert gombjainkat.

– Rajzoljunk egy lapra almát, citromot, szilvát. A kisgyerek feladata, hogy a képre tegye a megfelelő színű gombot. Meglepetés: van sárga alma is! Mutassunk is neki ilyet, aztán az elfogyasztásáról se feledkezzünk el.

Óvodás korban érdekes és fejlesztő hatású, ha csupán a három alapszínnel fest a gyermek: ezek kombinálásával ő maga jön rá, hogy szinte az összes szín kikeverhető. Kreativitást, fantáziát, az alkotás örömét erősíti és a színek valódi értelmét és mélységét is megismeri általa.

Nagyjából három éves korukra a gyerekek felismerik és megnevezik a színeket, különbséget tudnak tenni árnyalatok között is. Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke összekeveri a színeket, nem pontosan ismeri fel őket, vagy nem tud árnyalatok között különbséget tenni, érdemes szakemberhez fordulni, mert felmerülhet a színtévesztés vagy a színvakság gyanúja is.

Kapcsolódó cikkeink:

Melyik a sárga?

Színtévesztés, színvakság: a piros és a zöld okoz legtöbbször gondot

Ujjnyomda – Játék kézzel-lábbal

Forrás: Kismama magazin