Kisgyerek

Inkább fizetünk, ha beteg a gyerek?

Ha beteg a gyerek egyre többen választják a magán szakrendelést az állami helyett a hosszú várólisták miatt. Ezt tapasztalják a háziorvosok.
2018. Január 15.
Inkább fizetünk, ha beteg a gyerek?

Szakellátásban egyre gyakoribb, hogy a szülő inkább fizet, mintsem hosszú ideig várakozzon: a szakellátásban egyértelműen megnőtt az odalátogató családok száma. Ennek pedig az az oka, hogy az állami kórházi szakellátásokban sokat kell várni.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta az InfoRádiónak, hogy a háziorvosok azt tapasztalják, hogy ha tovább kell küldeniük egy gyermeket szakellátásba kivizsgálásra, akkor a szülők egyre gyakrabban a magánrendelést választják az állami helyett. Méghozzá azért, mert nem ritkán 8-12 hetet is kell várniuk, mire bejutnak a rendelésre, ilyen hosszú is lehet a várólista. Ahogy Póta György fogalmazott, addig “ülünk ölbe tett kézzel, és sajnálkozunk”, hiszen a gyerek panaszai nem múlnak, a szülő pedig teljesen jogosan türelmetlen. Ezért inkább fizetnek néhány tízezret és gyorsan, jó színvonalú ellátást kapnak.

Az elnök úgy látja, az orvoshiánnyal csak részben magyarázható a magánrendelések iránt megnőtt igény, a kórházi szakrendelések túlterheltsége miatt sokan inkább a magánellátásba mennek.

Kapcsolódó cikkeink beteg gyerek témában:

Forrás: Inforádió.hu