Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ingyenes a bárányhimlő elleni oltás Hódmezővásárhelyen6 éves korig ingyenes a vakcina

Szerző: Babaszoba.hu

2015. november 3.

Forrás: MTI- babaszoba.hu

Hódmezővásárhely önkormányzata - az országban elsőként - ingyenessé tette a bárányhimlő elleni vakcinát a településen élő 6 év alatti gyermekeknek.

Kozma János gyermekorvos bárányhimlő elleni védőoltást ad be egy gyereknek hódmezővásárhelyi rendelőjében

A védőoltás alaphelyzetben pénzbe kerül (több mint 8000 Ft egy adag ára), nem tartozik a kötelező oltások közé. Ezzel szemben az EU 8 országában az oltási rend része.

A vakcina varicella-zoster vírust tartalmaz, amely tulajdonképpen a bárányhimlő kórokozója. 9 hónapos kortól adható be, 12 éves korig 2 adaggal; 13 éves kortól pedig szintén 2 adag, 2 oltásban - az adagok között 6-10 hét kihagyással.

Rendszerint a felkarba adja az orvos. Terhes nőknek tilos beadni. Tervezett terhesség esetén, ha még nem esett át leendő édesanya a bárányhimlőn, érdemes beadatni az oltást, mert a 9 hónap alatt elkapott bárányhimlő igen veszélyes a magzatra.

A teljes védettség nem garantált, ahogy más oltóanyagnál sem. Ami biztos, hogy oltott embernél a betegség lefolyása jóval enyhébb.

Idén minden eddiginél több a bárányhimlős

Októberig 35 százalékkal nőtt a bárányhimlős megbetegedések száma 2014-hez képest. Az esetek 2-6%-ában szövődményt okoz a bárányhimlő; itthon minden évben 300-400 beteg kerül kórházba a szövődmények miatt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék