Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Influenza: veszélyes szövődmény, mégsem veszik komolyan

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 23.

Forrás: Légúti Betegek Országos Egyesülete

Az influenza önmagában is veszélyes kór, de több más betegség "előszobája" lehet, melyek a vírus által legyengített szervezetet könnyebben támadják meg.

 A Légúti Betegek Országos Egyesülete az influenzajárvány kapcsán a gyakran felülfertőzést okozó bakteriális tüdőgyulladás veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
Március elején lesz kereken 100 éve, hogy kitört az emberiség történetének legpusztítóbb járványa, a több tízmillió áldozatot követelő spanyolnátha. Néhány éve ismert, hogy az áldozatok többségének halálát bakteriális felülfertőződés okozta, természetesen akkor még nem voltak antibiotikumok.1
Egy "egyszerű? szövődménymentes influenza is lehet súlyos lefolyású, ha azonban a betegnek olyan alapbetegsége van, melyet az influenza tünetei (elsősorban a magas láz) képesek provokálni, az esetleges szövődmények könnyen tovább súlyosbíthatják a helyzetet.
Az influenza vírus károsítja a légutak hámsejtjeit, ezért a baktériumok nagyobb hatásfokkal támadhatják a szervezetünket, így igazán időszerű az influenzajárvány idején a megelőzés fontosságáról beszélni. Az influenza szövődményei közül a leggyakoribb a tüdőgyulladás, melynek veszélyeit legtöbbször igencsak alábecsülik. Így kevesen tudják, hogy a tüdőgyulladás még ma is a 10 leggyakoribb halálok között szerepel.
A leggyakoribb tüdőgyulladás típus a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás, az ebben megbetegedő 65 év felettiek - a kisgyermekek mellett ők a legveszélyeztetettebb korosztály - 20%-a belehal a betegségbe.2
Jó hír, hogy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető. Felmerül a kérdés, hogy miért élnek mégis relatíve kevesen a megelőzés lehetőségével? A válasz összetett, de az egyik legfőbb okként az információhiányt jelölhetjük meg: az emberek többsége nincs tisztában sem a tüdőgyulladás igazi veszélyeivel, sem a megelőzés lehetőségeivel. A legtöbben nem tudják, hogy az influenza szövődményeként gyakran előfordul bakteriális tüdőgyulladás, mely súlyosabb esetben véráramfertőzéshez vezethet.
A másik ok a védőoltások költségei lehetnek. Míg a csecsemők esetében az állam ingyenesen biztosítja a tüdőgyulladás elleni védőoltást, addig a felnőttek csak teljes áron juthatnak hozzá az oltóanyaghoz. Megfontolandó azonban, hogy 10-20 ezer forintos költséggel egy valóban veszélyes és gyakori betegség ellen szerezhetünk védelmet magunknak vagy szeretteinknek.

1Holtenius I. at al. The spanish flu in Uppsala, clinical and epidemiological impact of the influenza pandemic 2018-19 on a Swedish county. Clin Infect. Ecology and epidemiol. 2014;4;21528
2Institute of Medicine. Ranking vaccines: A prioritization software tool: Phase II: Prototype of a decision-support system. 2013. BOX B-5 Pneumococcal Disease Profile Page 97. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék