Kisgyerek

Influenza: az 5 év alatti gyerekre nagyobb veszélyt jelent

2018-ban a szakemberek szerint a korábbinál súlyosabb influenzajárványra számíthatunk, ráadásul a kicsiknél jóval nagyobb a szövődmények kockázata is.
2018. Január 19.
A kisgyermekekre nagyobb veszélyt jelent az influenza

A 2018-as influenzaszezon a szakemberek szerint különösen súlyosnak ígérkezik – többek között az enyhe időjárás miatt -, ráadásul nemcsak a fertőzés terjedése gyorsul fel, de a betegek is komolyabb tünetekről számolnak be. Az amerikai Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) adatai szerint az USA minden államában regisztráltak már betegeket, és sajnos halálesetek is történtek, legutóbb egy egyéves kisfiú vesztette életét az influenza szövődményei miatt.

Hazánkban is egyre többen betegszenek meg: az ÁNTSz legújabb jelentésében az olvasható, hogy január második hetében közel 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban, és Budapest mellett hat megyében laboratóriumi vizsgálatok is igazolták, hogy a betegséget az influenzavírus okozta. A betegek 18,6 százaléka 15 éven aluli gyermek.

A gyermekek nagyobb veszélyben vannak

Bár sokan úgy gondolják, hogy az influenza egyszerű, hétköznapi betegség, melyet néhány nap alatt át lehet vészelni, a kicsiknél, különösen az 5 évnél fiatalabbaknál rendkívül komoly komplikációkkal járhat a fertőzés, és akár kórházi kezelésre is szorulhatnak ezek miatt, szélsőséges esetben pedig halált is okozhatnak az influenza szövődményei. A leggyakoribb komplikációk közé tartoznak a különböző felső- vagy alsó légutakat érintő gyulladások, bakteriális felülfertőződések, pl. a torok-, mandula- vagy tüdőgyulladás. A krónikus betegséggel (asztmával, cukorbetegséggel, szív-, vese- vagy májbetegséggel stb.) küzdő gyerekek még nagyobb veszélyben lehetnek, esetükben

nemcsak gyakoribbak lehetnek a szövődmények, de jóval súlyosabbak is.

Hogyan védekezhetünk az influenza ellen?

A szakemberek rendkívül fontosnak tartják az influenza elleni védőoltás beadatását. Bár a védőoltás nem nyújt teljes védelmet, nemcsak jelentősen csökkentheti a fertőzés rizikóját, de az influenza lefolyása is enyhébb, a beteg rövidebb ideig fertőz, és ritkábban kell komplikációktól tartani. Különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás azoknak, akiknek a közvetlen környezetében 6 hónaposnál fiatalabb kisbaba, krónikus beteg vagy 65 éven felüli felnőtt él.

Felmerülhet a kérdés, megéri-e most beadatni a védőoltást, hiszen legalább 10-14 nap kell ahhoz, hogy a védettség kialakuljon. Bár nem lehet előre megjósolni, hogy meddig tart még az influenzaszezon és azt sem, hogy mikor éri el a “csúcspontját”, a korábbi évek tapasztalatai szerint még legalább 13-15 hétig, nagyjából áprilisig tartani kell a fertőzésektől. Vagyis, még az sincs elkésve, aki most dönt úgy, hogy beadatja magának a védőoltást.

Csökkenthetjük a fertőződés esélyét a már influenzás betegektől való távolságtartással, a rendszeres kézmosással, a gyakran használt tárgyak, eszközök gyakori tisztításával és fertőtlenítésével. Fontos a tápanyagokban, vitaminokban gazdag és változatos étrend, és a rendszeres mozgás is, elsősorban a szabadban!

További cikkeink a témában: