Kisgyerek

Immunerősítés a gyereknél

A közösségben eltöltött első évet legtöbbször egymást követő betegségek nehezítik meg. Ám éppen a kiállott betegségek révén erősödik a gyermek védekező rendszere, mely az évek során fokozatosan épül fel.
2007. November 11.

Edzés hideggel és meleggel

Azokkal a kórokozókkal szemben, amelyekkel már találkozott, némileg megtanult védekezni, így az első beteges évet követően várható, hogy kevésbé lesz érzékeny. Könnyű náthából viszont továbbra is évente többre számíthatunk.

  • Ügyeljünk arra is, hogy cukorból minél kevesebb kerüljön a család ételeibe és italaiba. A cukor megnehezíti az értékes tápanyagok felszívódását, és jelentősen csökkenti a falósejtek tevékenységét. Vagyis cukorevéssel, édességfogyasztással igencsak megnehezítjük védekező rendszerünk dolgát.
  • A betegségeket nem védhetjük ki, ha rossz idő esetén fűtött szobában tartjuk a gyereket egész nap. Ellenkezőleg: az fázik meg leginkább, aki nincs hozzászokva az időjárás viszontagságaihoz. Esőben, hidegben is mindennap mozogni kell legalább egy-egy órát a szabadban. A véredények a meleg szoba után a hidegben összehúzódnak, majd a melegben ismét kitágulnak. Ha ezt jól begyakorolja a szervezet, a hidegre helyesen reagál, s a megfázásnak semmi esélye sem lesz. Jobb tehát naponta kétszer is kimenni, mint egyszer túlságosan lehűlni.
  • Hideg-meleg váltózuhany, a test erőteljes ledörzsölése is felpezsdíti a vérkeringést. Meleg zuhany után hat-nyolc másodpercig 18-20 Celsius-fokos vizet engedünk a végtagokra, majd törülközés után meleg gyapjúzoknit húzunk rájuk.
  • Elengedhetetlen a szoba gyakori szellőztetése, hogy megóvjuk az orrnyálkahártya épségét. A fűtött szobalevegő, a gyakori orrcsepphasználat, orrfújás kiszárítja az orrnyálkahártyát, így kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. A kellemetlen tüneteket hatásosan megelőzhetjük, ha reggel és este gyógyszertárban kapható fiziológiás sóoldatot cseppentünk az orrba.

Rendszeres kézmosás is nagyon fontos a fertőzések megelőzésére

Vitaminos erősítés

A gyógyszertárakban, boltokban sorakozó különféle multivitamin-készítmények reklámanyaga arról akar meggyőzni minket, hogy rendes napi táplálkozásunk mellett is szednünk kell ilyesmit, ha egészségesek akarunk maradni. Ez azonban szerencsére csak kivételes esetekben van így.

Ha a kisgyerek hónapokon keresztül mindenféle zöldséget és gyümölcsöt elutasít, egyoldalúan étkezik (szinte kizárólag egy-kétféle ételt hajlandó fogyasztani), vagy huzamos ideig beteg, kérdezzük meg a gyerekorvos véleményét a vitaminpótlásról. Ilyen szélsőséges esetben indokolt lehet a táplálék kiegészítése, más esetben igyekezzünk természetes úton, ételekkel fedezni a vitamin- és ásványianyag-szükségletet.

Számos gyerekeknek készült ételféleséget eleve dúsítanak vitaminokkal (kakaópor, reggelizőpelyhek, gyümölcsjoghurt, italok). Ha összeszámolnánk ezeket a “rejtett” vitaminokat és ásványi anyagokat is, biztosan meglepődnénk. Jóléti társadalmunkban a túladagolás is mindennapos probléma. A napi 17 milligrammnál több vas emésztési problémákat, a túl sok C-vitamin hasmenést, hasfájást okozhat. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) fel nem használt mennyisége elraktározódik szervezetünkben, ez mérgezéshez vezethet.

A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy gyerekük sok zöldségfélét elutasít, noha az is elegendő, ha három-négyféle zöldséget és valamilyen gyümölcsöt fogyaszt rendszeresen. Ha egyáltalán nem szereti a zöldségeket, adjunk burgonyát, gabonaféléket és tejtermékeket minden nap. Vegyük figyelembe, hogy a frissen szedett és nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma magasabb. Felesleges, sőt káros cukorkaként szopogatni a multivitamin-tablettákat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin