Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen veszélyekkel jár a szökőkútnál pancsolás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 20.

Forrás: mno.hu/babaszoba.hu

Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az országot elborították a szökőkutak, a kánikulában pedig sokan gondolják úgy, hogy hűsítik magukat és gyerekeiket a hűvös vízben. Nem jó ötlet, nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni.

Ilyen veszélyekkel jár a szökőkútnál pancsolás

Nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni ezeken a helyeken - mondta Rendek Mária gyermekorvos az mno.hu-nak. Bacilusok, gombák fertőzhetnek, arról nem is beszélve, hogy a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.
"Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze" - magyarázza a gyermekorvos.
Az Aqua-Filt - szökőkutak gyártásával foglalkozó cég- egyik szakembere azt mondta el az mno.hu-nak, hogy bár egy-egy szökőkút működése nagymértékben függ a gépészettől, egy dologban megegyezik az összes: tilos a területükre lépni. Ez általában fel is van tüntetve a köztéri szökőkutakon.
Mindezek mellett a csúszós kövek balesetveszélyesek, de akár nemi betegség is terjedhet, vagy az egyre gyakrabban emlegetett legionella baktérium.
"Leggyakrabban a baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki a megbetegedés, ezért a fertőzési lánc szükséges eleme a vízterekből kiinduló mikrocseppek képződése. [...] A legionellóziskockázat szempontjából kiemelt az 5 µm-nél kisebb méretű vízcseppek (aeroszolok) jelentősége, mivel ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba" - áll az Országos Közegészségügyi Központ által tavaly kiadott útmutatóban.
Kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 Celsius-fok hőmérsékletű víz van, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik.
Az aeroszolképződés a csobogók, spriccelők esetén jelentősnek nevezhető.
A 25 fok feletti víz kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának: galambok által terjesztett kriptokokkusz, sőt a szalmonella is elkapható.
Bármennyire is csábító, ne engedjük a gyerekeket a köztéri szökőkutakba pancsolni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék