Kisgyerek

Ilyen az élet egy totyogóval és egy újszülöttel

Egy tapasztalt anyuka szuper tippeket oszt meg azokkal, akik két kisgyereket, pontosabban egy totyogót és egy csecsemőt nevelnek. Olvasd el, biztos neked is jól jön, ha te is ebben a cipőben jársz!
2016. Június 21.

Amikor a második kislányom született, a testvére 23 hónapos volt. Ezt direkt így is terveztük a férjemmel: úgy gondoltuk, jó lesz, ha kis korkülönbség van a gyerekeink között. Ma már 8 és 10 évesek a lányok, ez valóban ideális korkülönbségnek bizonyult, mert őszintén mondhatom, ők ketten a legjobb barátokká váltak.

Az első napok az újszülöttel és a totyogóval viszont brutálisak voltak. Sok idő telt el azóta, és őszintén szólva örülök, hogy túl vagyunk azon az időszakon. Azoknak, akiknek a gyerekei hasonló korúak, mondok pár tippet, amit akkor tanultam, amikor az újszülöttemről és a totyogómról gondoskodtam.

Várjátok együtt a kisbabát!

1. Készítsd fel a totyogót

Magyarázd el neki, milyenek a csecsemők, így nem lesznek irreális elvárásai az új játszópajtásával kapcsolatban. Mondd el neki, hogy bizony a kisbabák rengeteget sírnak, sok figyelmet igényelnek és az első időkben egyáltalán nem olyan vidám velük az élet. Ha úgy látod, a totyogód érti, miről beszélsz, kérd meg, hogy legyen “anya kis segítője”, amikor érkezik a baba. Mondj neki ötleteket is, mivel szállhat be a nevelésbe: például énekelhet vagy beszélhet a kicsihez, vagy segíthet pelenkázás közben a kellékekkel. Ha az ismerőseid között van olyan, akinek pici babája van, vidd el hozzá a totyogódat, mielőtt feltűnne a színen a saját kisbabátok.

2. A totyogód igényei legyenek az elsők

Amikor megérkezik az új jövevény a családba, emlékezz, hogy egy újszülött igényei viszonylag egyszerűek: pelenkát cserélni, etetni, babusgatni. A totyogódnak viszont komplex fizikai és érzelmi szükségletei vannak. A csecsemőnek semmi baja nem lesz, ha 5 perccel később cseréled ki a pelenkáját, miután olvastál kicsit a totyogódnak vagy kényeztetted őt egy kicsit.

3. Tanulj meg egyszerre több dolgot csinálni

Most, hogy már két gyereked is van, nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy egyszerre csak egy dolgot csinálj! Az egyik legjobb és leghasznosabb dolog, amit a második lányom érkezése után beszereztem, az egy hordozó volt. Így folyton a közelemben volt, de ugyanakkor mindkét kezem szabad volt, így tudtam foglalkozni az idősebbik lányommal is, tudtunk könyvet olvasni, kirakózni vagy babázni. Mindkét gyerekemmel hasznos időt töltöttem így együtt.

4. Gondoskodj a csendes pihenődről

Ha a totyogód már kinőtt a délutáni alvásból, de te mégis holt fáradtnak érzed magad az éjszakázás, a csecsemő szoptatása miatt, akkor arra kell ösztönöznöd az idősebbik gyermekedet, hogy tartson egy kis csendes pihenőt, amikor te is tudsz kicsit pihenni. Amikor alszik a kisbabád, adj a nagynak könyveket vagy kapcsolj be neki egy videót – bármit, ami lefoglalja őt, amíg lehunyod a szemed pár percre.

5. Nézd a nagyobbik gyerek szemével a dolgokat

A kisbabák sok figyelmet igényelnek. A nagyszülők, családtagok, barátok hajlamosak kicsit fontoskodóvá válni, amikor megszületik egy baba, ezáltal a totyogód kicsit kirekesztve érezheti magát. Mondd el neki, hogy ő milyen különleges és fontos személy, hiszem ő a “nagy”, ami azt jelenti, olyan dolgokat tud, amire a kicsi nem képes. Csináljatok valami “nagy testvéreset”, amíg a csecsemő alszik délután.A cikk forrása itt.Kapcsolódó cikkek: