Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen az élet egy totyogóval és egy újszülöttel

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 21. | Frissítve: 2020. június 27.

Forrás: babaszoba.hu

Egy tapasztalt anyuka szuper tippeket oszt meg azokkal, akik két kisgyereket, pontosabban egy totyogót és egy csecsemőt nevelnek. Olvasd el, biztos neked is jól jön, ha te is ebben a cipőben jársz!

Amikor a második kislányom született, a testvére 23 hónapos volt. Ezt direkt így is terveztük a férjemmel: úgy gondoltuk, jó lesz, ha kis korkülönbség van a gyerekeink között. Ma már 8 és 10 évesek a lányok, ez valóban ideális korkülönbségnek bizonyult, mert őszintén mondhatom, ők ketten a legjobb barátokká váltak.
Az első napok az újszülöttel és a totyogóval viszont brutálisak voltak. Sok idő telt el azóta, és őszintén szólva örülök, hogy túl vagyunk azon az időszakon. Azoknak, akiknek a gyerekei hasonló korúak, mondok pár tippet, amit akkor tanultam, amikor az újszülöttemről és a totyogómról gondoskodtam.

Várjátok együtt a kisbabát!

1. Készítsd fel a totyogót

Magyarázd el neki, milyenek a csecsemők, így nem lesznek irreális elvárásai az új játszópajtásával kapcsolatban. Mondd el neki, hogy bizony a kisbabák rengeteget sírnak, sok figyelmet igényelnek és az első időkben egyáltalán nem olyan vidám velük az élet. Ha úgy látod, a totyogód érti, miről beszélsz, kérd meg, hogy legyen "anya kis segítője", amikor érkezik a baba. Mondj neki ötleteket is, mivel szállhat be a nevelésbe: például énekelhet vagy beszélhet a kicsihez, vagy segíthet pelenkázás közben a kellékekkel. Ha az ismerőseid között van olyan, akinek pici babája van, vidd el hozzá a totyogódat, mielőtt feltűnne a színen a saját kisbabátok.

2. A totyogód igényei legyenek az elsők

Amikor megérkezik az új jövevény a családba, emlékezz, hogy egy újszülött igényei viszonylag egyszerűek: pelenkát cserélni, etetni, babusgatni. A totyogódnak viszont komplex fizikai és érzelmi szükségletei vannak. A csecsemőnek semmi baja nem lesz, ha 5 perccel később cseréled ki a pelenkáját, miután olvastál kicsit a totyogódnak vagy kényeztetted őt egy kicsit.

3. Tanulj meg egyszerre több dolgot csinálni

Most, hogy már két gyereked is van, nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy egyszerre csak egy dolgot csinálj! Az egyik legjobb és leghasznosabb dolog, amit a második lányom érkezése után beszereztem, az egy hordozó volt. Így folyton a közelemben volt, de ugyanakkor mindkét kezem szabad volt, így tudtam foglalkozni az idősebbik lányommal is, tudtunk könyvet olvasni, kirakózni vagy babázni. Mindkét gyerekemmel hasznos időt töltöttem így együtt.

4. Gondoskodj a csendes pihenődről

Ha a totyogód már kinőtt a délutáni alvásból, de te mégis holt fáradtnak érzed magad az éjszakázás, a csecsemő szoptatása miatt, akkor arra kell ösztönöznöd az idősebbik gyermekedet, hogy tartson egy kis csendes pihenőt, amikor te is tudsz kicsit pihenni. Amikor alszik a kisbabád, adj a nagynak könyveket vagy kapcsolj be neki egy videót - bármit, ami lefoglalja őt, amíg lehunyod a szemed pár percre.

5. Nézd a nagyobbik gyerek szemével a dolgokat

A kisbabák sok figyelmet igényelnek. A nagyszülők, családtagok, barátok hajlamosak kicsit fontoskodóvá válni, amikor megszületik egy baba, ezáltal a totyogód kicsit kirekesztve érezheti magát. Mondd el neki, hogy ő milyen különleges és fontos személy, hiszem ő a "nagy", ami azt jelenti, olyan dolgokat tud, amire a kicsi nem képes. Csináljatok valami "nagy testvéreset", amíg a csecsemő alszik délután.
A cikk forrása itt.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék