Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így védd a babát és a kisgyereket hideg időben

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 20.

Forrás: babaszoba.hu

A babával és a kisgyermekkel is ki lehet menni télen, a hidegben is a szabadba, de fontos, hogy ehhez megtedd a szükséges óvintézkedéseket.

Felmerülhet a kérdés, hogy biztonságos-e kivinni a kisgyerekeket télen, hidegben, és ez érthető is: a baba és a kisgyermek teste még nehezebben szabályozza a hőmérsékletet, mint a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics - AAP) szerint minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb a testtömege és testfelülete aránya, így több hő távozik a bőrén. Ez különösen problémás az újszülöttek esetén, akik kis testén kevesebb a zsírréteg, ezért nem tudnak elegendő energiát raktározni ahhoz, hogy melegen tartsák magukat, és reszketni is kevésbé tudnak (ami azonban segítené a jobb vérkeringést, mint egy ideiglenes védőpajzsot a hideg ellen).
Így védd a babát és a kisgyereket hideg időben (Fotó: Getty Images)

Tippek a babák és a kisgyerekek hideg elleni védelmére

Ha azt látod, hogy a gyermeked kényelmetlenül érzi magát, vagy nagyon fázik kint, akkor azonnal be kell mennetek, vagy egy plusz réteg ruhát rá kell adnod. A következő tippek is segíthetnek, hogy megvédd a kicsit a hidegben.
Rétegek. Az öltöztetésnél nagy hidegben egy puha, vékony, egyrészes alsó réteget, amely a legközelebb van a gyermek bőréhez, követhet egy vékonyabb rétegű, pamutból vagy könnyebb szövetből készült hosszú ujjú felső és nadrág, majd egy téli overál. Ez a réteg legyen szorosan szövött és vízlepergető. A kapucnik esetében érdemes odafigyelni, hogy ne blokkolják a perifériás látást, a 12 hónapnál fiatalabb gyerekeknél pedig mindenképpen kerülni kell a húzózsinórokat, mert ezek fulladásveszélyesek lehetnek. A babáknál általános szabály, hogy egy réteggel többet kell viselniük, mint a felnőtteknek, ami lehet például egy pokróc, ha babakocsiban van a kicsi.
Maradjon száraz. Fontos ügyelni arra is, hogy a gyermek száraz maradjon - a hipotermia nagy valószínűséggel a fagyos hőmérsékleten fordulhat elő, de hűvös időben is, ha a baba vagy a kisgyermek nedves ruhát visel, vagy túl sokáig van kitéve a hidegnek. A vízálló csizma és kabát segíthet, hogy szárazon tartsd a gyermeket. A pelenkát is érdemes gyakran ellenőrizni, ha fél óránál tovább vagytok a szabadban, és ha a hóban játszik a gyermek, a nedves ruhákat érdemes lecserélni a játék szünetében.
Tetőtől talpig. A baba vagy a kisgyermek cipője lehetőleg legyen megfelelő méretű, hogy bent tartsa a hőt, és a sapka is legyen kényelmes és meleg. A kesztyűkből az egyujjas változat jobb választás, mert melegebben tudja tartani a gyermek ujjait.
Hidratáltság. A baba és a kisgyermek kisebb testének sok energiára van szüksége, hogy melegen tartsa magát, és ehhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel is. Ezért érdemes folyadékkal készülni. Ha úgy látod, hogy a baba pelenkája kevésbé nedves, az enyhe dehidratáltságot is jelezhet.
Ne legyen túl messze a ház. Ha nagyon hideg van, érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen túl messze a ház, hogy lehessen szüneteket tartani, amikor a kicsi megmelegedhet, vagy éppen le lehet cserélni az átnedvesedett ruhát, és hogy hamar be lehessen menni, ha fázik. Ha hideg a keze és a lába, nem jó, ha még 20 percet kell sétálnia hazafele is, hogy be tudjon menni a melegbe.
Ellenőrizd a bőrét. Ha a baba vagy a kisgyermek bőre nagyon vörösnek tűnik, ő maga pedig letargikusnak, esetlennek, vagy rázza a hideg, az a hipotermia jele is lehet. Ilyenkor az első jelek észlelése esetén be kell menni a házba, és azonnal hívni az orvost.
Érdemes ellenőrizni, hogy a keze és a lába nem túl hideg-e, a legegyszerűbben pedig úgy lehet megbizonyosodni róla, hogy nem fázik-e nagyon, ha megérinted a tarkóját, és megnézed, nem hideg-e.
Az ujjain, lábujjain, orrán, fülén a fehérre vagy halványszürkére váltó bőr a fagyás első jele lehet. A gyermek panaszkodhat arra, hogy bőre ég vagy zsibbad. Fagyás esetén a gyermeket szintén be kell vinni, és az adott testrészt meleg (38-40 °C-os), de nem forró vízbe tenni, amíg a színe vissza nem tér. A fagyott területet nem szabad dörzsölni, néhány perc után szárazra kell törölni, majd takaróval vagy ruhával betakarni. Ha a zsibbadás nem múlik el néhány perc alatt, vagy a bőr hólyagosodik, a gyermeknek sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége. (Az odaúton figyelni kell rá, hogy a fagyott terület ne legyen hidegnek kitéve.)
Ügyelni kell a túlmelegedésre is. A babák különösen érzékenyek a túlmelegedésre, ezért amint beértetek a házba, kezdd el levenni róla a bent már felesleges rétegeket.
Erre figyelj az autóban. Az autósülésben balesetveszélyes lehet a télikabát viselése, azonban a gyermekre adhatsz több réteget, és akár sapkát, kesztyűt is.

Hogyan óvhatod a gyermek bőrét?

A hideg időjárás kiszáríthatja a baba vagy a kisgyermek bőrét, ezért a megfelelő bőrápolásra is oda kell figyelni.
  • A baba vagy kisgyermek számára készült testápolók hidratálják a bőrt, és védőgátként működhetnek.
  • A hidratálók megtartják a nedvességet, és segítenek megakadályozni, hogy a hideg károsítsa a gyermek bőrét.
  • A fürdések idejét is érdemes lehet csökkenteni, mert a hosszú, meleg fürdők is száríthatják a kicsi bőrét.
Forrás:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék