Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így változtatja meg a gyerekek agyát a szeretet

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 24. | Frissítve: 2021. május 10.

Forrás: babaszoba.hu

Az érzelmi bántalmazás és elhanyagolás rendkívül súlyos hosszú távú következményekkel jár együtt: befolyásolja az agyműködést és a kognitív fejlődést, ráadásul ezt egyértelműen meg is mutatják a kisgyerekek agyáról készült felvételek.

"A súlyos érzelmi elhanyagolás és bántalmazás hatására a gyermekek agya nemcsak kisebb lesz, de a struktúrája is megváltozik, ami fejlődési zavarokat, a kognitív képességekben való lemaradást és memóriaproblémákat is okoz" - írta Bruce Perry professzor, a texasi gyermekkórház pszichiátriai részlegének vezetője egy tanulmányban, melyben két, azonos életkorú gyermek agyáról készült CT felvételt is bemutatnak. "A bal oldalon egy egészséges, boldog családi környezetben felnövő hároméves agya látható, míg a jobb oldalon egy olyan kisgyereké, akit súlyosan elhanyagolnak. Az agyában, melynek mérete is elmarad az egészséges gyerekétől, olyan elváltozások figyelhetőek meg, mint az idős, demenciában szenvedő embereknél."
Egyértelműen látható a különbség a szeretettel nevelt és az elhanyagolt kicsik agya között
Azt eddig is tudtuk, hogy az elhanyagolás és érzelmi bántalmazás rendkívül súlyos fizikai következményekkel, akár halállal is együtt járhat, de a kognitív hatásokkal kevesebbet foglalkoznak a szakemberek. Dr. Perry szerint az elhanyagolt, bántalmazott gyerekek nehezebben alakítanak ki egészséges kapcsolatokat, előfordulhat, hogy túlzottan is függővé válnak, vagy éppen teljesen elmagányosodnak.
Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy a poszttraumás stressz zavarban szenvedő gyermekek hippokampuszának mérete is csökkent. Ez az agyi terület felelős a memóriáért, illetve az érzelmek szabályozásáért. "A mindennapokban, az egészséges fejlődéshez természetesen szükség van egy bizonyos mennyiségű stresszre, de a túlzott stressz rendkívül káros lehet" - mondta dr. Victor Carrion, a Stanford Gyermekkórház pszichiátere.
(Cikk forrása: kidspot.com.au)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék