Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így taníthatjuk meg a gyereknek, hogy pakolja el a játékait

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 12. | Frissítve: 2021. szeptember 18.

Forrás: babaszoba.hu

A Montessori-módszernek van néhány nagyszerű ötlete arra, hogyan taníthatjuk meg már a legkisebbeknek is, hogy pakoljanak össze maguk után.

Legyen meg mindennek a helye!

Bár egyszerűbb megoldásnak tűnik, hogy mindent besöpörjünk egy nagy dobozba, valójában ez egyáltalán nem segíti a rendszeretet elsajátítását. A kisgyerekek számára nagyon fontos a rend, az hogy valami "úgy van, ahogy annak lennie kell", éppen ezért elégedettséggel tölti el őket, hogy egy tárgyat, játékot visszatehetnek a kijelölt helyére. Sokkal nagyobb eséllyel pakolnak el maguk után, ha tudják, hogy pontosan hova kell tenni a játékokat. Ehhez persze az is kellhet, hogy néhány játékot tegyünk el szem elől (vagy adományozzunk, adjunk el). Így ugyanis megelőzhetjük, hogy a gyerekszoba túlzsúfolttá váljon. A megmaradó játékokat helyezzük el úgy a polcokon, hogy mindegyiknek meglegyen a maga - jól elkülöníthető - helye.

MIndennek legyen meg a maga helye

Mutassunk példát!

A legjobb módszer, ha meg akarunk tanítani valamit a gyerekünknek, ha mi magunk is úgy teszünk. Ne akkor pakoljunk össze, amikor a kicsi alszik, vagy bölcsiben, óvodában van! A pakolás is legyen része a közös tevékenységnek. Ha nem kapcsolódik be azonnal, csak várjunk. Sokkal valószínűbb, hogy segíteni fog, ha ez egy természetes tevékenység lesz a számára, nem pedig egy újabb erőpróba, ami miatt könyörögni kell.

Legyen egyértelmű, hogy mit szeretnénk!

Fogalmazzuk meg magunkban pontosan, milyen elvárásaink vannak, és mondjuk is el ezt a gyerekünknek! Az a szimpatikusabb, ha egyszerre csak egy játékkal játszik, és csak akkor vesz elő másikat, ha azt elpakolta, vagy nincs bajunk azzal, ha összekeveri a játékokat, és a nap végén egyszerre pakol el mindent? Ha valamivel hosszabban dolgozik (pl. egy nagy várat épít), elől hagyhatja, vagy azt is el kell rámolnia? Mi a helyzet a testvérekkel? Együtt pakoljanak el mindent, vagy mindenki csak azt rakja el, amivel játszott? Érdemes tisztázni ezeket a szabályokat!

Legyen játék a rendrakás!

Csináljunk játékot, versenyt a pakolásból! Versenyezzünk, ki tudja gyorsabban elrakni a kisautókat, vagy tűzzük ki célul, hogy az összes babát elpakoljuk, mire véget ér a kedvenc dalunk.

Koncentráljunk arra, ami a pakolás után jön!

Sokat segíthet a gyerekeknek, ha tudják, hogy mi következik a rendrakás után. Ebben az esetben a játékok elpakolása átmenet lehet két tevékenység között, vagyis jobban tudnak majd koncentrálni az új feladatra. Ahelyett, hogy azt mondanánk "addig nincs vacsora, míg össze nem pakoltál", inkább fogalmazzunk így: "miután elpakoltál, közösen megvacsorázunk".

Ne szakítsuk meg a gyerek tevékenységét!

Próbáljuk meg megtalálni azt a pillanatot, amikor a gyerek szünetet tart a játékban, ilyenkor könnyebb rávenni őket a pakolásra. Várjuk meg, míg befejezi a rajzát, megépíti a tornyot vagy felöltözteti az összes babát - inkább az ő ritmusához igazodjunk, ha tehetjük, ne pedig az órához. Lehet, hogy épp eljött az ebéd vagy a délutáni pihenő ideje, de kérdezzük meg magunktól: nem várhatunk még öt percet?
(Cikk forrása: mother.ly)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék