Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így szórakoztasd karácsonykor a totyogót

Szerző: SBD - babaszoba.hu

2017. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

Szép ünnep a karácsony - összejön a család, fát állítunk, majd feldíszítjük, rendbe tesszük a lakást, sütünk-főzünk... Nehezítés, ha van egy totyogós a háznál, akit nem biztos, hogy leköt ez a sürgés-forgás.

Az alábbi tevékenységekkel azonban bevonhatod a gyermekedet a karácsonyi készülődésbe úgy, hogy ő is jól szórakozzon. Akár közös hagyományok is kialakulhatnak belőlük!

Karácsonyi sütik

Süssetek együtt sütiket! Hagyd, hogy ő nyomja ki a formákat, vagy akár a kis kezével alkothasson! A gyerekek imádnak minden tevékenységet, amiben a kezüket használhatják, ebben az életkorban még különlegesen fontos a tapintás, amivel felfedezik és megismerik az őket körülvevő világot.

Karácsonyi gyurmázás

Készítsetek házilag gyurmát, erre több receptünk van (például a klasszikus sólisztgyurma és a csillámos sógyurma). Használjatok piros és zöld ételfestéket, hogy színben is ünnepi gyurmákat kapjatok. Így játszva fejlesztheted a gyermek kreativitását.

Mézeskalács-ember

Használd a mézeskalács formanyomót, rajzoljátok körbe egy kartonpapíron és vágjátok ki a mintát. Ezt a kapott formát a gyerek úgy dekorálhajta ki, ahogyan csak szeretné: rajzolhat rá, vagy színes textileket, gombokat ragaszthat rá (ezeket nyilván csakis szülői felügyelettel!) A kedvencekből akár a fa dísze is lehet.

Ujjfestés

Adj hozzá a vízfestékhez valamilyen illatanyagot, például vanília aromát, hogy a játék közben ne csak a tapintását, hanem a szaglását is használhassa a gyerek.
Legyen idő közös játékra is a karácsonyi készülődés közepette

Dekormatrica

A dekormatrica, vagy az öntapadós tapéta kiváló alapanyag, amiből a totyogós könnyűszerrel készíthet látványos kollázsokat. Persze az ollóval ezúttal se próbálkozzon egyedül! Ezek a díszek viszont nem csupán a fán, de az ajtón, ablakon is jól mutatnak. 

Szaloncukor

Fűzzétek fel a totyogóssal közösen a szaloncukrokat! Ez minden bizonnyal a legkedveltebb karácsonyi tevékenység lesz, de érdemes figyelnetek egymásra, hogy a nagy fűzés végén ne csak az üres szaloncukor papírok kerüljenek a fára.

Müzli girland

Készítsetek gabonapehelyből, a reggeli müzliből színes és nem utolsó sorban ehető füzért. A tűvel azért legyetek óvatosak és egyáltalán nem sértődik meg senki, ha egy-két szem végül mégsem a girland alapanyagaként teljesíti be sorsát.

Papír girland

A karácsonyi papír girland egyik legnagyobb előnye, hogy hosszának, színének, formájának csak a képzelet szabhat határt. Egy totyogó persze még nehezen alkotná meg egyedül, így nem árt a szoros szülői felügyelet.  Ha elkészültetek, lógathatjátok, akaszthatjátok ablakra, bútorra, székre és persze díszíthetitek vele a karácsonyfát is.
Még több karácsonyi tevékenység:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék