Kisgyerek

Így segítheted legyőzni a félelmeit

A gyerekek sok mindentől félhetnek: a mennydörgéstől, a sötétben felbukkanó szörnyektől, vagy magától a sötéttől. Ha támogatást és megnyugtatást kapnak, akkor képesek legyőzni a félelmeiket.
2020. Április 18.
Így segítheted legyőzni a félelmeit (fotó: Getty Images)

Az, hogy a gyerekek mitől félnek életkoronként eltérő. Azok a kisgyerekek, akiknek megnő a függetlenség iránti igényük, gyakran olyan dolgoktól félnek, amiket nem tudnak kontrollálni, ilyen például a kutyaugatás vagy a mennydörgés. A nagyobb, már óvodás gyerekek, akiknek gazdag a fantáziája gyakran félnek olyasmitől, hogy a sötétben vagy a szekrényben, esetleg az ágyuk alatt szörnyek rejtőznek.

A gyerekeknél gyakori jelenség a félelem és gyakran egyfajta válaszként értelmezhető a környezetében fennálló problémákra.

A jó hír azonban az, hogy ezek a félelmek leküzdhetők, lássuk, szülőként mivel tudjuk ebben megtámogatni a gyermekünket.

Fogadd el félelmeit

Akármennyire is irracionális is a gyermek félelme nekünk, felnőtteknek, vegyük komolyan. Soha nem nevessük ki, és ne bagatellizáljuk a félelmeit. Ezek egyike sem fogja meggyőzni arról a gyereket, hogy nincs oka félni. Ehelyett arra van szüksége, hogy megnyugtassuk, megvigasztaljuk, meghallgassuk, azaz vegyük komolyan a félelmeit és legyünk együtt érzők. Ezzel azt is megmutatjuk, hogy az érzelmeit tiszteletben tartjuk és, hogy a félelmeik leküzdhetőek. William Coleman gyermekorvos a babycenter.com-nak elmondta, hogy a félelmek nem attól fognak megszűnni, ha a szülők figyelmen kívül hagyják őket.

Nézzünk szembe a félelemmel

Bár időbe telik, hogy a gyermek legyőzze a félelmeit, ösztönözzük arra (de nem erőltessük!), hogy fokozatosan nézzen szembe a félelmeivel. Például, ha az ágy alatt lakó szörnyektől fél, akkor nézzünk közösen az ágy alá, hogy valóban ott lakik-e a szörny. Így ő maga győződhet meg arról, hogy nincs senki az ágya alatt, miközben mi is ott vagyunk és támogatjuk őt.

Ha irányíthat, segítheti a félelem leküzdésében

Segítsünk neki abban, hogy a félelmetes helyzetet valamiképp befolyásolni tudja. Például, ha fél a sötétben, akkor legyen éjszakai fény a szobájában, ha fél a szörnyektől, akkor adjunk neki szörnyeteg spray-t (mondjuk egy palacknyi vizet), legyen egy varázsmondat, ami megvédi őt. Azaz növeljük azt az érzetét, hogy ellenőrzése van a helyzet fölött, képes ő irányítani az eseményeket.Kipróbálhatjuk azt is, ha például egy jelenségtől fél, hogy közelebb hozzuk hozzá: ha a mennydörgéstől fél, akkor olvashatunk neki arról, hogy mi okozza a mennydörgést, mit érdemes tudni erről a természeti jelenségről. De ne várjunk erről azonnali megoldást, nem fogja egy csapásra legyőzni a félelmét.

Adj neki vigasztárgyat

Ezek a vigasztárgyak vagy máshogy nevezve átmeneti tárgyak emlékeztetik a gyereket arra, hogy mindig ott leszel számára és mindig segíteni fogsz neki.A BabyCenter hozzáteszi, hogy az olyan tárgyak, mint egy régi takaró vagy mackó, nem csak a félelmek, hanem az ijesztő helyzetek kezelésében is segíthetnek, mint például új emberekkel való találkozás vagy orvosi látogatáskor.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)