Kisgyerek

Így ösztönözheted a beszédfejlődést

A baba első szavai minden szülő számára izgalmas mérföldkövet jelentenek - amikor arra vársz, hogy végre megszólaljon, akár még úgy is tűnhet, hogy a többi gyerek sokkal hamarabb beszél, mint ő.
2020. Február 18.
Miért nem akar beszélni? Így ösztönözheted a beszédfejlődést (Fotó: Getty Images)

Miért nem beszél még ez a gyerek? Mikor kezd el beszélni a baba? Normálisan fejlődik? Én csinálok valamit rosszul? Bár jó tudni, hogy mi tekinthető tipikusnak a beszédfejlődésben, ha valaki a meghatározott életkorig még nem érte el azt az adott mérföldkövet, még nincs feltétlenül ok aggodalomra. Ilyen esetekben jobban oda kell figyelni a gyermek nyelvi fejlődésére, és szakemberrel is érdemes konzultálni.

Mire érdemes odafigyelni a beszédfejlődésben?

A beszédfejlődés során a gyerekeknek haladniuk kell mind a receptív nyelv (annak megértése, amit mondanak neki), mind az expresszív nyelv (saját igényei, gondolatai kommunikálása) területén. Életkor szerint a következő mérföldkövek tekinthetők tipikusnak:

  • 0-3 hónapos korig a csecsemőknek mutatniuk kell a hallás jeleit, például felismerni egy ismerős ember hangját és megijedni a hangos zajoktól. Hangjukat sírással és gügyögéssel próbálgatják, és ahogy nőnek, egyre változatosabbak lesznek ezek a hangok.
  • 3-12 hónapos korig fel kell ismerniük az egyszerűbb, hétköznapok során használt szavakat, reagálniuk kell a nevükre, odafigyelni a mondandódra, az egyszerűbb nyelvi játékokra, rövidebb történetekre. Egy éves kor előtt az ismétlődő szótagú szavakat, mint a baba, mama ki tudják mondani, és gesztusokkal erősítik, mint szeretnének. Az első születésnapjuk körül valószínűleg már tudnak néhány egyszerűbb szót is kimondani.
  • 12-24 hónapos kor körül rá tudnak mutatni a testrészekre, amelyeket kérdeznek tőlük, reagálnak az egyszerűbb utasításokra és kérdésekre, rámutatnak a képekre, tárgyakra, amelyekről szó van. 18-24 hónapos koruk körül számos új szót megtanulnak, kétéves korukra akár 50 szóra is bővülhet a szókincsük. Emellett elkezdenek használni kétszavas kifejezéseket, kérdéseket is.

Mi van akkor, ha a gyermek nem úgy halad, mint kellene?

Számos tényező járulhat hozzá, a gyermek még nem érte el az adott beszédfejlődési mérföldköveket, de egy-egy mérföldkő hiánya nem jelenti feltétlenül azt, hogy valamilyen beszédfejlődési zavara lenne. Ha azonban megkésik a beszédfejlődés, érdemes az orvossal, esetleg egy szakemberrel konzultálni, akik meg tudják állapítani, hogy szükséges-e közbeavatkozni.

Hogy ösztönözheted a beszédfejlődést?

Nézz rá a gyermekre, amikor beszélsz

A gyerekek megfigyelés, utánzás által tanulnak, ezért jó, ha látja az arcodat, miközben képzed a hangokat. Fókuszálj a korán fejlődő hangokra, mint a b, p, d, és m, illetve a magánhangzók.

Reagálj a babára

Ha hangokat ad a kicsi, illetve használja a mimikáját, utánozd amit csinál vagy beszélgess vele. Így megtanulja, hogy a gesztusok és szavak reakciót váltanak ki, ami fontos korai kommunikációs készség.

Használd ki a rutin adta lehetőségeket

A különböző, gyermek körüli teendők között szakíts rendszeres időt a kommunikációra. A mindennapi rutin tökéletes lehetőségeket kínál: beszélj vele a hétköznapi tevékenységek közben, mint az etetés, pelenkacsere, fürdetés.

Ösztönözd gesztusokkal a vokalizációt

A gyerekek a szavak előtt először gesztusokkal kommunikálnak. Egy csészére mutatnak, ha inni akarnak, vagy a polcon lévő játékra, ha azt szeretnék. Ilyenkor bátorítsd arra, hogy mondja ki az adott dolog nevét, még ha az első próbálkozásokkor csak egy-egy hangot tud kimondani.

Bővítsd, amit ő mond

Amikor még csak egyszerűbb szavakat ismer a gyermek, és ezeket mondja, fűzd hosszabb mondatba a szavait. Például ha azt mondja, autó, te válaszold, hogy igen, ez egy gyors, kék autó. Ez segít nekik, hogy megtanulják, hogy használhatják majd a szavakat mondatokban.

Olvass neki

Az olvasás, mesélés nagyszerű módja annak, hogy ösztönözze a korai kommunikációs és narratív készségeket. Emellett erősíti a kettőtök közötti kötődést, és az olvasás szeretetét is megalapozhatod.(Cikk forrása: mother.ly)