Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nyerheted meg a kajacsatát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 4. | Frissítve: 2021. október 28.

Forrás: babaszoba.hu

Sok szülő aggódik azért, mert úgy gondolják, gyermekük nem akar rendesen enni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Így nyerheted meg a kajacsatát
A helyes táplálkozás alapvető fontosságú az egészséges szervezethez és agyműködéshez. Ennek tudatában sok szülő aggódik amiatt, gyermeke megfelelően étkezik-e. Ahogy a gyermek önállóan kezd enni, elkezdődhetnek az étkezéssel kapcsolatos problémák is. A kisgyermek könnyen lehet, hogy időnként teljesen megtagadja az evést, és az is előfordul, hogy bizonyos élelmiszereket egyszerűen nem hajlandó megenni. Lehet, hogy csak játszik az étellel, majd eldobja, ahelyett, hogy megenné. Ahogy pedig idősebb lesz, lehet, hogy épp ennek az ellenkezője történik, és folyamatosan enni akar - és ha rajta múlna, a legkevésbé egészségesek ételeket választaná csak.
Nagyon kevés olyan terület van, amivel egy gyerek manipulálhatja a szüleit, kontrollja lehet felettük: ezek között van az étkezés is. Éppen ezért ha megszidod, jutalmazod, fenyegeted, bünteted a gyereket az étkezési magatartása miatt, azzal is csak erősíted abban, mennyire tud ezzel manipulálni.
A helyes táplálkozás hosszú távú titka, hogy engeded a gyerekedet úgy étkezni, ahogy szeretne, miközben mindent megteszel azért, hogy a lehető legegészségesebb ételeket adod neki. A következő tippek segíthetnek ennek a megvalósításában.

Hagyd dönteni

Nem tudod mindig ellenőrizni, hogy mit eszik a gyerek, ezért a legjobb, hogy ha otthon egészséges ételeket adsz neki, és hagyod, hadd döntse el, mennyit szeretne enni belőle. Legyél kedves és nyugodt étkezés közben, és ha azt mondja, hogy nem éhes, mondd, hogy rendben van, csak maradjon az asztalnál. Nem muszáj ennie, de az étkezés idejét töltse a családdal.

Vidd el bevásárolni

A bevásárlás remek alkalom arra, hogy megbeszéljétek, mit lehetne enni, hogy válaszolj a kérdéseire az ételekkel kapcsolatban. Beszéljetek arról, melyik gyümölcsök néznek ki a legjobban, melyik zöldségeket szeretné kipróbálni, így hagysz neki választási lehetőséget is. Egy idő után nagyon meg fogja szeretni a közös bevásárlást, és az ételkészítésbe is be akar majd segíteni.

Válassz adalékmentes, természetes élelmiszereket

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked a lehető legegészségesebb módon növekedjen, vegyél minél kevesebb feldolgozott és gyorséttermi élelmiszert, ezek legyenek inkább alkalmankénti fogások. Kerüld az üdítőket, a hozzáadott cukrot és az adalékanyagokat, kínálj helyettük egészséges fogásokat.

Vond be a főzésbe

A gyerekek imádnak a konyhában tevékenykedni, ezért nyugodtan bevonhatod a csemetédet a főzésbe, egyszerűbb feladatokat adva a kis kuktádnak. Azokat az ételeket, amiket közösen készítettetek, sokkal szívesebben fogja megkóstolni is.

Legyen választási lehetősége

Hagyd a gyermekednek, hogy maga válassza ki az étkészletét, evőeszközeit, így szívesebben ül majd le az asztalhoz. Engedd neki eldönteni, hogy felvágja-e ő az ételt - ha már elég nagy hozzá -, vagy inkább felvágod te helyette.

Legyen másik opció

Ha esetleg valami nem tetszik neki a menüből, például a köret, akkor jó, ha készülsz más egészséges opcióval is, így legalább azt eldöntheti, az egészséges köretekből mit szeretne majd megenni. Teljes kiőrlésű kenyér vagy inkább keksz? Gyümölcs vagy sajt? Mogyoróvaj vagy natúr joghurt? Engedd ebben is dönteni.

Kezdd a szaglással

Ha új ételt készítesz, akkor ne szedj automatikusan a gyerekednek belőle, hanem ajánld fel neki, hogy szaglássza meg. Ha tetszik neki, akkor meg is kóstolhatja. Ha az íze is jó, akkor biztos kér majd belőle egy adagot is. Ha nem akarja megszagolni sem, azzal sincs gond, a lényeg, hogy ne erőltess rá semmit. Majd legközelebb kipróbálja.

Egyetek együtt

A lehető legtöbbször teremtsetek alkalmat a közös étkezésre: ilyenkor kapcsoljatok ki minden kütyüt, és koncentráljatok egymásra. Az egészséges gyermek- és serdülőkor fontos részét képezik a családi étkezések, ez a legjobb alkalom arra, hogy megbeszéljétek a napi történéseket.

Ne görcsölj rá

Próbálj meg ellazulni étkezés közben, még akkor is, ha a gyereked válogat, nem akar enni. Helyette koncentrálj a finom vacsorára, a családi békére. Ha túl sokat foglalkozol azzal, mit eszik a gyerek, és mit nem, az generálhatja az étkezési problémákat.

Mutass példát

Elég nehéz a helyes étkezésre tanítani egy gyereket, ha a szülei maguk nem úgy esznek. Éppen ezért te is fogyassz egészséges fogásokat, és ha problémád van a súlyoddal, diétázásba kezdesz, azt ne oszd meg a gyerekkel.

Ne az étellel kompenzáljon

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is hajlamosak arra, hogy nem esznek, vagy esetleg túl sokat esznek, ha szomorúak, fáradtak, unatkoznak, stb. Ha attól tartasz, gyermekedet is nagyon befolyásolják ebben az érzelmi tényezők, beszélgess vele többet, ha pedig nem sikerül megoldanod egyedül a dolgot, merj akár szakértői segítséget kérni.
A cikk forrása: psychologytoday.com
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék