Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nevelhetsz empatikus gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 13. | Frissítve: 2020. december 31.

Forrás: divany.hu

A leghatásosabb, ha a szülő jó példával szolgál, hiszen tudjuk, hogy a szavak kevésbé, a tettek, így a szülői minták döntően hatnak a gyerek fejlődésére. Már egészen pici korban megmutatkoznak az empátia jelei, de ezeket nem árt bátorítani és előmozdítani

Így nevelhetsz empatikus gyereket
Miért fontos, hogy együttérző legyen a gyerek? A más emberrel való azonosulás az emberi faj alapvető tulajdonsága. Nem passzív, hanem cselekvésre, megoldásra, megértésre, segítségnyújtásra ösztönöz. Az egyik legfontosabb erényünk, olyan fogalmakat társítunk hozzájuk mint igazságosság, tisztesség, szeretet.
Az empátia első jelei már korán, 8-10 hónapos korban megmutatkoznak a babáknál, de nem árt, ha képesek vagyunk ezt táplálni, előmozdítani és bátorítani.
Az első és legfontosabb itt is a szülői minta. Ha otthon azt látja a gyermek, hogy szülei egymással és vele is együttérzőek, a tágabb környezetükben is átérzik mások problémáját és tenni is akarnak annak megoldásán, akkor már jó úton járunk.
A jó példán túl fontos, hogy egyértelműen megfogalmazzuk az érzéseinket és a gyermekét is, pl. szomorú vagy? hogyan segíthetek? Minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé képes verbalizálni az érzéseit, egyszerűen csak dühös, de közben tehetetlen is. Nincs teljesen tisztában azzal, hogy mit érez, azzal meg pláne nem, hogy mit is kezdjen az érzéseivel. Nagy segítség a szülőtől, ha kategorizálja ilyen esetekben a gyerek érzelmeit. Legyünk kitartóak, és folytassuk mindaddig a kérdezést (hogyan segíthetek?), amíg a gyerek jobban érzi magát.
Később amikor már értelmezhetővé válik az ok-okozati összefüggés, akkor nem árt tudatosítani azt: Azért vagy szomorú, mert elvesztetted a macidat. A meséknek itt is óriási szerepük van: az egyszerű történetek jól tudják érzékeltetni mind a problémát, mind a megoldásokat, pláne, ha a gyerek saját élményeivel tudjuk azokat összekötni.
A kevésbé empatikus gyerekeknek adhatunk direktbe feladatot, pl. segítsen megtalálni a tesó, unokatesó, osztálytárs elveszett játékát, majd nyomatékosíthatjuk, hogy igen, ebben ő segített. Így lassan, de már magától is természetessé válik, hogy segítsen azon, aki éppen bajban van.
Kapcsolódó cikkeink empátia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék