Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így neveld, hogy ne legyen mit megbánnod

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 7. | Frissítve: 2021. április 13.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kisgyermek nevelése sokszor nem könnyű, főleg, ha épp dackorszakát éli. Vannak dolgok azonban, amiket jobb, ha mégsem követsz el, mert később megbánhatod.

A gyereknevelés nem könnyű


Visszamenni az időben nem lehet, ezért most hallgasd meg egy édesanya vallomását, aki a yummymummyclub.ca oldalon árulta el, mi az, amit ma, évekkel később teljesen másképp csinálna. Tanulj a hibáiból!
Tisztán emlékszem arra a napra, amikor az akkor 3 és 1 éves gyermekeimmel mentem valahová, és összefutottunk a szomszéddal. "Ó, de hiányzik ez az időszak" - mondta ő, én pedig azt hittem, megütöm! Egy halvány mosolyt erőltetve az arcomra csak azt feleltem: "Elhiszem, hogy az ölelések hiányoznak, de az állandó kimerültség nem hiszem."
Most, ahogy ezeket a sorokat írom, épp rálátok egy kisgyerekes családra, akik vidáman játszanak kint az utcán. Rossz érzés kerít hatalmába, és azt érzem, bárcsak visszamehetnék az időben, amikor még az én gyerekeim is kisgyerekek voltak.
Számomra nem volt ismeretlen a szülés utáni depresszió. Kimerített a gyermekeim állandó sírása, ingerült voltam, az anyai ösztönök nem akartak jönni. Aztán mélyebbre ástam a lelkemben, megerősödtem, nagyon sokat tanultam. Kedves kisgyermekes szülők! Tanuljatok a hibáimból! Mi az a 8 dolog, amit ma már teljesen másképp látok, és tudom, hogy így lett volna a helyes? Íme!

1. Ha kimerült vagy, vess be mindent, ami csak segíthet!

Az alváshiány és a kimerültség miatt ingerült leszel, ez biztos. Ezért törekedj arra, hogy minél többet aludj. Nem attól leszel jó anya, ha végigszenveded az egész napot, aztán a nap végén úgy vonszolod be magad az ágyba. Ha alszik a kisbabád, aludj te is napközben vele, vagy pedig kérj segítséged. A párod vagy édesanyád biztos szívesen vigyáz a picire addig, amíg pihensz egy kicsit.

2. Beszéljétek meg a pároddal, milyen nevelési elveket fogtok követni, álljatok egy oldalon!

Az első gyermekünk nevelése nem volt egyszerű. Rengeteg nézeteltérésünk volt a férjemmel, mert nem dolgoztunk össze, így sokszor nem tudtuk, hogyan reagáljunk egy kihívást jelentő helyzetre. Ha például azért hisztizett a gyermekem, mert nem akarta felvenni a pizsamáját, nem tudtam, hogy néhány egyszerű mondattal és türelemmel többet érek el, mintha rákiabálnék. Aztán leültünk a férjemmel, együtt átbeszéltük a dolgokat és közös tervet készítettünk a későbbiekre nézve, amihez aztán következetesen tartottuk is magunkat mindketten.

3. Legyél engedékenyebb magaddal szemben!

Régebben azt hittem, tökéletes anyának kell lennem. Bárcsak ne így hittem volna. Akkor nem azzal foglalkoztam volna, hogy mindig rövidre legyen nyírva a fű a kertben, hogy mindennap friss étel legyen az asztalon és hogy ragyogjon a lakás a tisztaságtól. Persze jó érzés, hogy a mosható pelenkát választottam az eldobható helyett és hogy mindig egészséges, saját kezűleg készített bébiételt adtam a kisbabámnak. De ha tehetném, visszamennék az időben és más, kevésbé fontos dolgot levennék a listámról, hozatnék ételt vagy felvennék egy takarítót, aki rendbehozza időnként a házat.

4. Tölts időt a gyerekektől távol!

Korábban azt hittem, akkor vagyok jó anya, ha folyamatosan együtt vagyok a gyerekeimmel. Azt hittem, attól lesz szoros kettőnk kapcsolata, ha mindig ott vagyok mellette. Tévedtem. A második gyermekemmel már időt szakítottam arra is, hogy halljam a saját gondolataimat, hogy vegyek egy zuhanyt egyedül és hogy néha elmenjek egy-egy órácskára otthonról. Sokkal jobban éreztem magam a bőrömben és a gyermekeimnek is sokkal jobb anyukája lettem.

5. Találj valamit, ami feltölt!

Túl sok év telt el úgy az első gyermekem születése óta, hogy csak a gyermekeim igényeire koncentráltam (meg aztán a férjem igényeire, és az otthonunk igényeire). Az enyémek mindig a háttérbe szorultak. Dühös is voltam emiatt. Mit csinálunk most? Leírjuk, mik az én igényeim és időt szakítunk rá. Ha fel tudok töltődni, akkor sokkal jobb anya és sokkal jobb partner is vagyok. És persze én is sokkal jobban érzem magam a saját bőrömben.

6. Házastárs is legyél!

A gyerekek nevelése rengeteg energiát és időt vesz igénybe. De ne felejtsd el, hogy nemcsak anya, feleség is vagy. A partnerednek is szüksége van rád és neked is rá. Utólag nagyon bánom, hogy évekkel ezelőtt nem töltöttünk elég időt együtt és nem figyeltünk oda egymásra.

7. Fogadd el, ami történik!

Amikor még dolgoztam, teljes magabiztossággal tartottam beszédeket akár többszáz ember előtt is. A gyermekeim viselkedése azonban sokszor teljesen elbizonytalanított. A legjobb, amit tehetsz, hogy átadod magad az eseményeknek és elfogadod, hogy a gyerekek ilyenek. Egyszerűen imádnivalók, de akár egy másodperc leforgása alatt is képes kitörni belőlük a babasárkány. Hogy miért? Mert ilyenek.

8. Bocsásd meg a hibáidat: az sem baj, ha sokszor hibáztál, hiszen így tanulsz!

Szülőnek lenni nem könnyű. De emlékeztesd magad egy nehéz nap végén: nem vagy egyedül. Minden szülő követ el hibákat, amiket megbán. Ezeket a hibákat bocsásd meg magadnak, engedd el őket, másnap pedig újult erővel folytasd tovább bátran.
Kapcsolódó cikkek gyermeknevelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék