Kisgyerek

Így lehet zöldebb a karácsonyotok

Az advent, a karácsony az év egyik leggyönyörűbb időszaka, de sajnos a legpazarlóbb is: ilyenkor rengeteget vásárolunk, sok étel végzi a szemetesben, és több energiát is fogyasztunk a dekorációk miatt.
2019. December 08.
Így lehet zöldebb a karácsonyotok (Fotó: iStock)

Lehet zöldebb a karácsony?

Természetesen nem kell abbahagynunk az ünneplést, de a hulladék mennyiségét és az ökológiai lábnyomunkat számos módon csökkenthetjük ebben az időszakban. Íme néhány tipp a zöldebb karácsonyért!

Ajándékozzunk helyi ételt vagy valamilyen fogyóeszközt

Ha helyi termelőknél vásárolt alapanyagokból készítünk valamilyen ételt – például süteményt, bonbont -, vagy kézműves termékeket vásárolunk ajándékba, azzal lesz a legkisebb az ajándékok szén-dioxid lábnyoma. Nem beszélve arról, hogy ha magunk készítjük el az ajándékot helyi alapanyagokból, akkor sokkal személyesebb is lesz.

Hasznosítsuk újra a régi csomagolásokat

A legtöbb csomagolópapír néhány perc után a szemetesbe kerül, a fényes verziók pedig még csak újra sem hasznosíthatók. Legyünk kreatívak a csomagolás terén, használjunk újságpapírokat, szaténszalagokat, vagy rajzoljunk mi magunk mintákat az egyszerű nyomtatópapírra. Ha vannak egyszerű barna papírzacskóink, azokat is kidekorálhatjuk.

Remek módszer a japán ajándékcsomagolási technika is, a Furoshiki, amelynél anyagba csomagolják az ajándékot. Ehhez bármilyen, négyzet alapú szövet megfelelő, és a legjobb benne, hogy csodaszép és újrahasznosítható is!

Kerüljük az eldobható evőeszközöket

Ha karácsonykor mi vagyunk a házigazdák, a mosogatás igazi rémálom lehet, de még mindig sokkal kevésbé káros a környezetre, mint ha eldobható tányérokat, poharakat, evőeszközöket használunk. Sokkal jobban megéri, ha beszerzünk még egy szebb étkészletet, amely sok éven keresztül jó szolgálatot tehet majd.

Kerüljük az elemmel működő eszközök ajándékozását

Igazi slágerajándékok az olyan játékok, eszközök, amelyek elemmel működnek – azonban amikor ezek lemerülnek és hulladék lesz belőlük, nehezen bomlanak le, káros vegyi anyagok folynak ki belőlük, és körülményesen hasznosíthatók csak újra. Ha mindenképpen olyasmit ajándékoznánk, amibe elem is kell, akkor vegyünk mellé ajándékba egy csomag újratölthető elemet és egy elemtöltőt is.

Csökkentsük az áramfogyasztást

A karácsonyi dekoráció nagyon pozitívan hat a hangulatunkra, de nem feltétlenül környezetbarát megoldás az a rengeteg karácsonyi izzó. Ha ragaszkodunk a fényekhez, válasszunk inkább olyanokat, amelyek LED-ekkel működnek – ezek ugyanis akár 95%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak, mint a hagyományos fényfüzérek.

Adományozás

Érdemes fontolóra vennünk, hogy azoknak, akik minket ajándékoznának meg, jelezzük, hogy az összeget, amit ajándékvásárlásra szánnának, inkább utalják át egy általunk választott alapítványnak. Karácsony előtt érdemes lomtalanítani a lakást és a ruhásszekrényeket, és eladományozni, amire már nincs szükségünk, és januárban akár egy második kört is tarthatunk ebből.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: