Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így lehet majd csökkenteni a felesleges antibiotikum-használatot

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 6. | Frissítve: 2016. szeptember 13.

Forrás: Medipress

Az orvosok számára készült új döntéshozási eszköz segíthet csökkenteni az antibiotikumok felesleges alkalmazását a légúti fertőzésekben és köhögésben szenvedő gyermekek esetében.

Így lehet majd csökkenteni a felesleges antibiotikum-használatot

Gyermekek esetében a köhögéssel járó légúti fertőzések miatt írnak fel leggyakrabban antibiotikumokat. A The Lancet Respiratory Medicinecímű szaklap szeptember 1-jei számában megjelent tanulmány szerzői szerint azonban ezeknek a recepteknek közel egyharmada szükségtelen lehet.
A kutatók több mint 8000 gyermek adatainak felhasználásával hét olyan prediktort határoztak meg, amelyek segítségével meg lehet határozni, hogy egy köhögéssel járó légúti fertőzésben szenvedő gyermek rászorul-e antibiotikumra. Ezek a prediktorok a következők: rövid betegség (három napnál kevesebb), legalább 37.8 Celsius fokos láz, 2 évnél fiatalabb életkor, légzési elégtelenség, zihálás, asztma, valamint közepes/súlyos hányás az elmúlt 24 órában.
A szakértők szerint azokra a gyermekekre, akik a fenti előjelek egyikét sem, vagy csupán egyikét mutatják, a későbbi szövődmények nagyon alacsony kockázatának vannak kitéve.
Ha az alacsony kockázatú gyermekek esetében az antibiotikum-használatot felére csökkentenénk (még akkor is, ha ezzel egy időben a magas kockázatú gyermekek esetében 90 százalékkal nőne), ez a döntéshozást segítő eszköz a köhögéssel járó légúti fertőzésekben szenvedő gyermekek körében 10 százalékkal visszaszorítaná az antibiotikum-használatot.
A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az eszköz validitásának megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék