Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így lehet biztonságosan pancsolni!Sose hagyd egyedül a gyereket és figyelj a napvédelemre!

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 17.

Forrás: Országos Mentőszolgálat - Babaszoba

A nyár egyik legnagyobb veszélyforrása a kertben felállított kis medence. Mivel kevés víz kerül bele, a szülők hajlamosak azt hinni, hogy kevés vízbe nem fulladhat bele a gyerek. Sajnos ez nem így van. Hogy lehet biztonságosan pancsolni a kertben?

A múlt hétvégén két gyermek miatt érkezett riasztás az Országos Mentőszolgálathoz, akiket egyedül hagytak a kerti pancsolóban, majd megtörtént a baj. Az egyik gyermeket - egy kétéves kislányt - sikerült újraéleszteni, ám a másik balesetet szenvedő kisgyermeken (egy kétéves kisfiún) sajnos már nem tudtak segíteni a mentőszolgálat munkatársai.
A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy hiába kerül csak csekély mennyiségű - mintegy 20-40 cm mélységű - víz ezekbe a kerti fürdőalkalmatosságokba, egy megcsúszás, felbillenés eredményeképp könnyen a víz alá kerülhet a baba, kisgyerek, s ezzel együtt légútjai is, ami hamar fulladáshoz, végül halálhoz vezethet.

Ügyelj a biztonságos pancsolásra!


A kerti pancsolókról

Kerti pancsolóknál, medencéknél is - mint minden másban - elég nagy a választék. Felfújható bébipancsolókat már lehet kapni 61cm-es átmérőtől és 700 Ft-os ártól. A merevfalú medencék 2800 Ft-tól kezdődnek. Szerencsére vannak olyan darabok, amik eleve el vannak látva árnyékolóval , napellenzővel - ez segíthet a nap elleni védelemben, válasszunk tehát ilyet, ha tehetjük. Persze házilag is megoldhatjuk az árnyék gondot.

Gondoskodj a biztonságáról!

  • Ami a legfontosabb, hogy soha, egy percre se hagyd egyedül! Például ha csörög a telefon, ne menj érte egyedül, hiába érzed jelentéktelennek azt a nyúlfarknyi időt, amíg érte szaladsz a telefonért. Inkább vedd ki a medencéből a kicsit, és vidd magaddal!
  • A naptól is védeni kell a picurt, még akkor is, ha van árnyékolás. Babáknál elkel az 50-es faktorú napvédő is, de kisgyerekeknél is legalább 30-as fényvédőt válassz! Ne felejtsd el újrakenni a gyermeket, hisz a fürdés során "kopik" a bőréről a tej, olaj, így csökken a védelem. Inkább a délutánra időzítsétek a pancsit, akkor kedvezőbbek a feltételek a biztonságos napozáshoz. Illetve ha közvetlen ki van téve a napsugárzásnak, ne felejtkezz el a kalapról, kendőről sem, nehogy napszúrást kapjon a gyerek!
  • Válassz ásványi összetevőjű, fizikai fényvédőszert - ez a legjobb a kicsi bőrének!
  • A napon UV-szűrős napszemüvegre is szükség lehet, különösen 11 és 16 óra között!
  • Tegyél csúszásgátlót a medence aljába: ezáltal a véletlen elcsúszásból származó ijedtségtől, víznyeléstől is megóvhatod a gyermeked. Természetesen így se hagyd egyedül!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék