Kisgyerek

Így lehet bababiztos a karácsonyfátok

Ha olyan kisbabával ünnepelünk, aki már tud mászni, vagy egy kisgyerekkel, akkor nem szabad a véletlenre bízni, hogy egyben marad-e a karácsonyfa - és persze azt sem, hogy a kicsi meg ne sérüljön.
2019. December 15.
Így lehet bababiztos a karácsonyfátok (Fotó: iStock)

A következő tippek segíthetnek megelőzni a baleseteket.

Ne legyen útban a fa

A karácsonyfát a leggyakrabban a nappaliba szokták tenni a családok, a sarokba vagy a kanapé mellé. Azonban ha kisgyerekkel karácsonyozunk, akkor sokkal jobb helye lehet a konyhában vagy a folyosón – elkerítve egy rácsos elemmel, vagy az ajtónyílásra szerelt babakapuval. Így nem tudnak majd hozzáférni, hogy leszedjék a díszeket, vagy megpróbálják lerángatni az ágakat.

Válasszunk alternatív fát

Az első években jó megoldás lehet az is, ha falra szerelhető, vagy ágakból álló, esetleg kartonpapírból, falapokból összeállított, alternatív karácsonyfa lesz otthon, a hagyományos élő vagy műfenyő helyett. Az alternatív fa nem hullat tűleveleket, nincs szükség egy tál vízre alatta, hogy friss maradjon, így nem kell folyamatosan takarítani utána, nehogy például a kicsik megegyék a leveleket.

Törésálló díszek

Természetesen csodaszépek a déditől örökölt karácsonyi üvegdíszek, de sokkal jobb, ha a kicsik mellé inkább műanyagból, fából készült, törhetetlen díszeket választunk. Az apró gyerekkezek ugyanis szeretik levenni a fáról a csillogó dekorációt, ami ha törékeny, könnyen okozhat balesetet.

Ne használjunk angyalhajat

A csillogó angyalhaj ugyan gyönyörű, de nagy veszélyt jelenthet a babákra nézve, főként ha szeretnek mindent a szájukba venni. A fulladásveszély elkerülése végett néhány évig inkább mondjunk le róla.

Szalagokkal aggassuk fel a díszeket

Sokan használnak drótokat a díszek felfüggesztéséhez, sőt gyakran már eleve így kerülnek a csomagba. Ezeket érdemes lecserélni szalagokra, amelyek kevésbé veszélyesek a babákra nézve.

Ne a megszokott helyre tegyük az izzósort

Nem kell lemondanunk a karácsonyi fényekről, de ahelyett, hogy az ágak szélére tennénk, a fa alsó részére, inkább a törzséhez közelebb tegyük, a felső részre, nehogy elérjék a gyerekmancsok. Máskülönben könnyedén leránthatják a kicsik, aminek baleset is lehet a vége.

Ne tegyünk ajándékot a fa alá az ajándékozásig

Nem érdemes már előre a fa alá tenni a csomagokat, hacsak nem szeretnénk, hogy a gyerekek megtámadják azokat. Egy nemet nem értő babának nem tudunk szólni, hogy az ajándékozásig nem nyúlhat a csomagokhoz, egy kisgyereket pedig egyszerűen nem fog érdekelni egy ilyen tiltás.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: