Kisgyerek

Így kezeld a gyermeked alvási regresszióját

Ne aggódj, a legtöbb gyereknél előfordul, hogy az alvási szokásai visszafelé változnak és olyan lesz éjjel, mint egy kisbaba. Van megoldás!
2022. Február 21.
Sok gyereknek megváltoznak az alvási szokásai (Fotó: Getty Images)

A fejlődési változások miatt 18 hónapos és 2 éves kor között gyakoriak az alvászavarok. Sok csecsemő a szülés után néhány hónapon belül már átalussza az éjszakát, így a szülők úgy érzik, hogy megúszták az altatási problémákat. A második születésnap körül azonban egyes kisgyermekeknél megjelenik az alvászavar, amelyet a szunyókálási szokások megváltozása jellemez.

Mi az az alvási regresszió?

A kisgyermekek alvászavarának gyakori tünetei közé tartozik a lefekvés megtagadása, az éjszakai felébredés és az ellenállás az alvásnak. A probléma gyakran a természetes növekedésből és fejlődésből, valamint a stresszből vagy az esti rutin megváltozásából ered. A kisgyermekek bármilyen módon megpróbálhatják érvényesíteni újdonsült függetlenségüket, és ez magában foglalja saját lefekvés idejük szabályozását is.

Mennyi ideig tart a kisgyermek alvási regressziója?

A kisgyermekek alvási regressziója általában 18 hónapos és 2 éves kor között jelentkezik, bár a pontos idő gyermekenként eltérő. Ha észrevetted a tüneteket, biztos lehetsz benne, hogy a legtöbb alvási regressziós szakasz egyszerre csak néhány hétig tart. Hamarosan a kicsi újra átalussza az éjszakát, és többé nem ébred fel sírva.

Hogyan kezeljük?

Legyen szó 18 hónapos alvási regresszióról, 2 éves alvási regresszióról vagy 3 éves alvási regresszióról, ezek a tippek segíthetnek a kicsinek abban, hogy nyugodtan tudjon pihenni. És ti is.

1. A probléma: A kisgyermek nem akar aludni menni

Ne lepődj meg, ha a mini tárgyalópartnered bármit kitalál, hogy szabotálja a lefekvést – még akkor sem, ha olyan álmos, hogy a mondat közepén készül elaludni.

Segítség: Végezz apró módosításokat gyermeked lefekvés előtti rutinján. Továbbra is ragaszkodnod kell az alapokhoz -fürdés, mese, ölelés, majd a lámpák lekapcsolása -, de hagyd, hogy a gyerek is hozhasson döntéseket útközben – javasolja Jill Spivack, A könnyű altatás megoldása (The Sleepeasy Solution) című könyv írója. Lehetséges, hogy kisgyermeked kevésbé fog lefekvéskor hisztizni, ha adsz neki néhány választási lehetőséget. (Piros vagy sárga pizsama? Három jóéjt puszi vagy négy?)

Ha a kicsi sír, amikor elhagyod a szobáját, magyarázd el, hogy ideje aludni, és mondd el, hogy vissza fogsz menni, hogy megnézd, amikor megnyugodott – mondja Brett Kuhn, a Nebraska Egyetem Orvosi Központjának okleveles pszichológusa.

Ha ezt megígérted, mindenképp nézz vissza! Vagy próbáld ki Gina Beltrami anya okos alvási stratégiáját: miután lefektette kisgyermekét, Sonnyt, beállított egy időzítőt öt percre. “Azt mondtam neki, hogy csendben ülök az ágya lábánál, amíg az időzítő ki nem kapcsol, aztán egyedül kell pihennie” – mondja Beltrami. “Az elakadás probléma megoldva!”

A probléma: Gyermeked fél az alvástól

Tudod, milyen rosszul alszol, amikor sok aggodalom jár a fejedben. Ugyanez vonatkozik a kisgyermekedre is, bár ők a szörnyektől esnek pánikba, nem a jelzáloghiteltől. “Ez az a szakasz, amikor gyermeked képzelőereje igazán fellendül” – mondja Spivack. “Még ha korábban nem is félt a sötéttől, akkor is elkezdhet “látni” szellemeket és más hátborzongató lényeket.

Hogyan segíthetsz: Tartsd tiszteletben gyermeked félelmeit. Tudasd velük, hogy megérted, mennyire félnek, de vigyázz, nehogy súlyosbítsák a szorongást. Nyugtasd meg őket arról, hogy mindig a közelben vagy, és nem léteznek szörnyek.

Keress módot arra, hogy meggyőzd kisgyermeked arról, hogy szobája biztonságos hely. Játssz gyakrabban a hálószobájukban, így a jó élményekhez kötik a szobát, vagy “táborozz ” velük egy éjszakát. Kinevezheted az egyik plüssállatát is testőrnek.

A probléma: A kisgyermek nem hajlandó aludni

A gyerekek gyakran megtagadják a szundikálást napközben – az újonnan felfedezett függetlenségérzetüket és a változó alvásigényüket okolják -, de a gyerekek 5 éves korukig nem igazán állnak készen arra, hogy végleg feladják a nappali alvást. Ha hagyod, hogy gyermeked kihagyja az övét, túl fáradt lesz ahhoz, hogy jól aludjon éjszaka.

Segítség: Hagyd figyelmen kívül az órát. Ahogy a gyerekek idősebbek, előfordulhat, hogy nem kell a délutáni alvást a régi menetrend szerint elcsípniük. Ehelyett keress olyan nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy kisgyermeked elfáradt. Tedd le őket, ha már elálmosodtak, vagy elkezdik dörzsölni a szemüket. Ha a kisgyermek lefekvésideje eljött, persze segíthetsz neki elaludni: tartsd sötétben a szobáját, olvass mesét vagy énekelj altatódalt. De ha határozottan megtagadják az alvást, bátorítsd őket, hogy csendben játsszanak a szobájukban, és hívjátok ezt “pihenőidőnek”.

(VIA)