Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így készítsd fel a gyermeket az oltásra

2016. július 11.

Forrás: babaszoba.hu

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segít oldani a feszültséget a gyerekben.

Tudjuk jól, hogy a látogatás az orvosnál általában kellemetlen, a gyerekek már a folyosón ülve feszültek lesznek, félnek, izgulnak. Ám legyen szó akár egy vizsgálatról, akár oltásról, akár vérvételről, tudjuk, hogy bármennyire is szeretnénk, ezeket nem kerülhetjük el. Hiszen ezek mind-mind a gyermek érdekében történnek. Mégis, melyik szülőnek ne facsarodna el a szíve, amikor a kicsi már a tű láttán könnyes arccal néz ránk?

Így teremts nyugodt hangulatot

Vigyünk magunkkal az orvoshoz egy olyan tárgyat, amit a gyerek szeret, amitől biztonságban érzi magát. Lehet az a kedvenc takarója, egy játék, egy könyv, akármi, ami a gyereket megnyugtathatja. A nagyobbakkal már lehetünk őszinték, mondjuk el neki, hogy a szuri, amit kapni fog, az kellemetlen érzés lesz, lehet, hogy csípni is fog elsőre, de szerencsére a fájdalom hamar el fog múlni.
Érdemes mesélni, vagy énekelni, a lényeg, hogy vonjuk el a gyermek figyelmét, ne kövesse árgus szemekkel az orvost vagy az ápolót, hogy éppen mit fognak vele csinálni! Felvehetjük vele a szemkontaktust is, kérjük meg, hogy csak ránk nézzen, beszéljünk hozzá, vagy éppen beszéltessük őt.
Miután túl van az injekción, fogjuk meg a kezét, vegyünk vele együtt mély levegőket, segítsünk abban, hogy a fizikai fájdalom ilyen módon kiáromoljon belőle!
Nagyon fontos, hogy az oltás előtt a szülők se idegeskedjenek, mert az ő feszültségük átragad a gyerekre, ami csak fokozza a benne lévő stresszt.

A szuri után

Öleljük át a kicsit és nyugodtan meg is dicsérhetjük őt, amiért ilyen bátor volt.
Lehet, hogy a gyerek bőre kipirosodik, vagy beduzzad, de emiatt nem kell aggódni. Ezek a reakciók természetesek, és általában hamar elmúlnak. Hideg, nedves ruhával esetleg kezelhetjük a területet, de ha belázadosik a gyermek, akkor arra is van néhány ötletünk, ezt itt összefoglaltuk.
(VIA)

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék