Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így készítsd fel a gyereket a bölcsire

Szerző: Kiss Virág

2019. augusztus 21.

Forrás: babaszoba.hu

Mivel könnyíthetnénk meg a kisgyermekek számára a bölcsődébe lépés kezdeti nehézségeit? Erről kérdeztük Virág Krisztinát, a Kisteleki Bölcsőde kisgyermeknevelő-szakmai vezetőjét.

Így készítsd fel a gyereket a bölcsire
Gondolom, a te szíved is összeszorul egy kissé, amikor arra gondolsz, hogy szeptemberben bölcsődébe megy gyermeked. Amikor elkezditek a bölcsibe szoktatást, akkor a pici lassan-lassan kikerül a családi fészekmelegből, természetes tehát, hogy ez mindkettőtöknek nehéz folyamat lesz.
Mivel könnyíthetjük meg a bölcsődébe szoktatás kezdeti nehézségeit? - erről kérdeztem Virág Krisztinát, a Kisteleki Bölcsőde kisgyermeknevelő-szakmai vezetőjét.

Ne birtokoljuk a gyermeket!

Krisztina szerint mielőtt bármilyen közösségbe is kerül a gyermek, tegyük számára lehetővé, hogy minél több felnőttel és gyerekkel találkozhasson. Fontos, hogy a nagyszülők, keresztszülők, barátok ne legyenek idegenek gyermekünk számára, hiszen nem tudhatjuk, mikor jön el a pillanat, amikor a segítségükre lehet szükségünk. A szülők gyakran esnek abba a hibába, hogy szinte birtokolják a kisgyereket, nem szívesen bízzák másra, emiatt a későbbiekben a gyermek is nehezen fogadja el más felnőtt jelenlétét.
Nyugodtan engedjük meg, hogy gyermekünk ott aludhasson a nagyszülőknél, esetleg más rokonoknál! Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy este haza kell rohanni vele, mert attól félünk, hogy esetleg nem alszik el csak a saját ágyában- javasolja a szakember.
A bölcsikezdés előtt mindenképpen járjunk el gyermekközösségbe, ha lehetőségünk van rá. Ez lehet baba-mama klub, gyerekház, ahol esetleg ott is maradhat a gyerkőc 15-20 percet.

Így hangolódjatok a bölcsire!

Fontos, hogy meséljünk a gyermeknek bölcsiről. Mondjuk el neki, hogy milyen sok játék és kisgyermek vár rá, hogy ő maga is érdeklődéssel várja a bölcsődekezdést.
Soha ne riogassuk a bölcsődével a picit, ne mondjunk neki olyasmit, hogy ha nem viselkedik jól, akkor otthagyjuk a bölcsiben, mert akkor félelem tölti el, hogy ott marad, és nem jönnek érte! - int óvatosságra minden szülőt Krisztina.
Bölcsődébe lépés előtt el szoktuk mondani a szülőknek, hogy a beszoktatás traumát jelenthet a kisgyerekeknek, hiszen el kell válniuk a biztonságot jelentő szülőktől, és idegen felnőttekhez, új környezethez kell alkalmazkodniuk. Ezért is nagyon fontos a fokozatos beszoktatás, és hogy az első pár alkalommal anya is ott tartózkodjék a kisgyerekkel a bölcsődében. A kisgyermeknevelő csak így tudja megfigyelni, hogy a szülő miként nyugtatja, és hogyan gondozza a gyermeket, így ennek a tapasztalatnak a birtokában zökkenőmentesebben tudja átvenni a pici gondozását és vigasztalását. Két-három nap után már megkérjük a szülőt, hogy egy-két órára hagyja ott a kisgyereket, de mindig mondja meg neki, hogy elmegy egy rövid időre, és siet vissza érte- avatott be Krisztina a részletekbe.

Így lesz könnyebb!

Fontos, hogy az anya ne sírjon, amikor ott kell hagyni a bölcsiben a picurkáját, mert a gyerekek észlelik, érzik, hogy valami nincs rendben, és ezzel bizonytalanságot keltünk bennük. Mivel a nap nagy részét az intézményben töltik a gyerekek, otthon jobban fognak ragaszkodnak anyához, szinte követik minden lépését, ami a szülőnek fárasztó lehet. Legyünk türelmesek a gyermekkel ilyenkor-figyelmeztet Virág Krisztina.

Néhány tipp a szakértőtől:

  • Könnyebb lehet a beszoktatás és az ottalvás, ha a bölcsibe bevisszük a gyermek kedvenc kis játékát (plüss, puha tárgy) vagy a cumiját
  • A napirend támpontot és biztonságérzetet is ad a kisgyermeknek, hiszen ehhez igazodva lehet mondani, hogy mikor jön érte vissza a szülő (pl. ebéd után vagy uzsonna után)
  • Ne hasonlítsuk egyik kisgyereket a másikhoz! Van, aki könnyebben, van, aki kicsit nehezebben veszi az akadályokat, de időt kell adni türelmesen, és nem lesz gond a beszoktatáskor.

Kapcsolódó cikkeink:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék