Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így kerüljük el a követelős hisztit

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 7.

Forrás: babaszoba.hu

"Anya, én ezt akarom, vedd meg nekem!" A mondat, amely gyakran elhangzik a gyerekek szájából, akik óvatlan szüleiket behúzták a játékboltba, ami előtt éppen elsétáltak.

Hogyan kerüljük el a hisztit, ha a gyerek követel valamit? (Fotó: iStock)
Megengedjük nekik, hogy körülnézzenek, és megígérik, hogy nem akarnak majd megvetetni semmit. De persze biztosan talál valamit, amit szeretne magának. Ilyenkor vagy megkapja a játékot, vagy anya/apa nemet mond, és kezdődik a jelenet. Mit lehet tenni ilyen esetben?

Tanítsuk meg a gyereknek a realitásokat

Az élet realitásait már kisgyermekkorban érdemes elkezdenie átadnia a szülőknek: próbáljuk elmagyarázni neki, mennyibe kerülnek a számlák, hogy akadhatnak váratlan kiadások. Ugyanezt érdemes tenni, amikor belépünk a játékboltba, és adni egy költségvetést a gyereknek - elmondjuk neki, hogy maximum 1000 forint értékben kaphat valamit, mert most ezt engedhetjük meg. Megmutatjuk neki azokat a játékokat, amik az értékhatáron belül vannak, és elmondjuk, hogy ezek közül választhat egyet.

Tanítsuk meg, hogy vegyen figyelembe másokat is

Ha már kisebb korban bevonjuk a gyereket a házimunkába, azzal elősegítjük, hogy figyelembe vegyenek másokat is, és megtanulják, hogy tenni kell a dolgokért. Nem a kertet kell természetesen felásatni vele, vagy felporszívóztatni, de a nagymosáskor például segíthet kiválogatni a színes ruhákat a fehérek közül - cserébe például ők választhatnak, hogy milyen játékot játsszunk közösen vacsora után. Az ilyenekből rájönnek arra, hogy tehetnek azért, hogy másoknak könnyebb legyen, és ha szeretnének valamit, azért is lehet tenni.

Késleltessük a jutalmazást

Ha például úgy vásárolunk egy játékot, ajándékot a gyereknek, hogy annak nincs semmiféle különösebb apropója, akkor ne engedjük neki, amikor hazavittük, hogy azonnal kibontsa a csomagot. Mondjuk azt például, hogy majd ha megfőztük a vacsorát, és azt a család közösen megette, akkor kibonthatja és játszhat vele. Ha pedig egyszerre több ajándékot kap például a születésnapján, és elkezd játszani az egyik játékkal, amikor éppen megkapja a következőt, akkor mondjuk meg neki, hogy majd ha már befejezte az egyikkel való játékot, akkor kapja meg a következőt. Így megtanulja, hogy nem kaphat meg mindent azonnal.

Az együtt töltött idő ereje

Ha a szülők sok időt töltenek együtt a gyerekekkel, akkor egészen biztosan értékelni fogják a minőségi időt, családi programokat. Ez pedig sokkal fontosabbá válik számukra hosszú távon, mint az anyagi dolgok, így idővel egyre ritkább lesz, hogy hisztizni kezdenek egy tárgy miatt.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék