Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így játszik a gyerek - a játék 6 típusa

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 24. | Frissítve: 2021. szeptember 25.

Forrás: babaszoba.hu

A játék nagyon fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Hogyan játszik a gyerek, milyen típusai vannak a játéknak?

Így játszik a gyerek - a játék 6 típusa (Fotó: Getty Images)
Mildred Parten Newhall, amerikai szociológus nevéhez fűződik a 2-5 év közötti gyermekek játékának 6 játéktípusra bontása - írja a healthline.com. Szülőként érdemes ismerni ezeket a típusokat, hogy támogathassuk a gyermeket az életkorának megfelelő játékok és tevékenységek felé vezetni.

Szabad játék

Parten Newhall úgy határozta meg, hogy a szabad játék során a gyermek nem játszik konkrét játékot. A baba ilyenkor még csak különböző mozdulatokat végez testrészeivel, kezeivel, lábaival, semmiféle különleges célzattal, csupán azért, mert jól érzi magát, és ez érdekes a számára.
A szabad játék a legalapvetőbb játéktípus, a gyerek szabadon gondolkozhat, mozoghat, fantáziálhat közben. Az egész világ új a gyermeknek, így a legkisebb dolgokra is rá tud csodálkozni, boldogan el tud játszani bármikor.
Olyan játékokat, tárgyakat érdemes adni neki ebben az időszakban, amelyek több színből és különböző textúrákból állnak, és érdemes kerülni a világító, meglepő hangokat adó játékokat. A legjobbak a baba- és kisgyermek-barát, a háztartásban fellelhető tárgyak, a különböző színű és textúrájú puha babalabdák, a kiságy, a játszószőnyeg fölé akasztható játékok.

Független játék

A független játék során a gyerek egyedül játszik, alig vagy egyáltalán nem foglalkozva azzal, mit csinálnak a környezetében lévő gyerekek, felnőttek. Sokan írják le úgy a független játékot, hogy a gyermek csendesen eljátszik a sarokban. De ha a gyermek temperamentuma aktívabb, hangosabb, természetesen a független játék is lehet hasonló.
Azért fontos szakasza ez a játéknak, mert ahhoz, hogy megfelelően tudjon kötődni másokhoz a gyermek, először meg kell tanulnia jól éreznie magát egyedül is. Amikor idősebb lesz, így el tudja magát szórakoztatni olyan dolgokkal, mint ha talál egy botot egy kirándulás során, vagy csendesen olvasgat egy könyvet. A kisgyerekek számára jó játékok lehetnek a független játékhoz a számukra biztonságos, interaktív, például kihajtható füles, ablakos lapozós könyvek, egy kartondoboz, amely a határtalan gyermeki fantázia által lesz remek játék, vagy a játékkonyhák, vonatkészletek, játékok, melyekhez szükség van a képzelőerőre.

Bámészkodó játék

A bámészkodó játék során a gyermek más gyerekek játékát figyeli meg, miközben valójában magában játszik. A játék ezen állomása jórészt inaktív, de a fejlődés szempontjából jelentős. Ekkor kezdi el tanulni a kicsi, hogyan játsszon majd más gyerekekkel, és ennek hasznát veszi majd később, az iskolában és azon túl is.
Természetesen nem csak a gyerekek játékát figyeli meg a kicsi, hanem a felnőttekét is, ha például gitározik az egyik szülő, vagy bármilyen olyan tevékenységet végez, ami szeret. Ilyen lehet a kertészkedés, a kirakós, stb., amit érdemes megmutatni a gyermeknek is. A kicsi megfigyelheti más gyerekek játékát a parkban, a játszótéren, a homokozóban, vagy akár az idősebb testvéreiét is.

Párhuzamos játék

A párhuzamos játék során a gyerekek ugyanazokat a játékokat használják, mégis csupán egymás mellett játszanak, nem pedig együtt. Ez a fajta játék az utolsó szakasz, mielőtt a gyermek a játék során interakcióba lépne másokkal.
Ilyenkor azok a játékok a legjobbak, amelyeket könnyen meg lehet osztani a gyerekek között, és nem lesz vita amiatt, hogy kinek a tulajdona a játék - mint például a közösen használható építőkockák.

Asszociatív játék

A gyermek ennél a játéknál más gyerekekkel együtt játszik, de nem közös célért. 3 éves kor körül, amikor már hosszabb ideig tudnak egy dologra figyelni, sokkal jobban tud örülni a gyermek más gyerekek társaságának, mint korábban.
Ilyenkor a gyerekek már jobban tudják használni a kisebb játékokat is, és érdemes olyan játékokat is beszerezned a gyermekednek, amelyekkel alkothat. Ilyenek lehetnek a nagyobb, egymásba illeszthető építőkockák, építős játékok, kavicskréták. Ezeknek a játékoknak gyakran van egy előre megtervezett eredménye, ezért működnek jól ebben az időszakban.

Kooperatív játék

A csapatmunka kezdete, amikor a gyermek más gyerekekkel együtt, közös célért játszik. A játékcélokat tekintve ez a végső fejlődési állomás, amelynek az alapelve ugyanaz, mint egy csapatos iskolai projektnek, csapatos játéknak vagy sportnak. Az interakció, a szocializáció és a kommunikáció a kooperatív játék során a fontos társas készségeket alapozza meg.
Remek játékok ebben az időszakban a klasszikus bábszínház, a focilabda, az otthoni, kerti hinták, csúszdás játszóterek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék