Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így hat az alváshiány a gyerekre

Szerző: Jaksa Petra

2017. május 24. | Frissítve: 2021. szeptember 27.

Forrás: babaszoba.hu

Biztos, hogy te sem lepődsz meg azon, ha azt mondjuk, hogy egy kisgyerek számára rendkívül fontos az alvás. Összegyűjtöttük néhány komoly következményt, amivel akkor számolhatsz, ha nem fordítasz kellő figyelmet a kicsi pihenésére.

Így hat az alváshiány a gyerekre

Az ovisoknak éjjel legalább 10 óra alvásra van szüksége, és iskolás korig még igen nagy szükségük van a napközbeni pihenésre is. Ennek hiányában ugyanúgy jelentkezhetnek az alábbi tünetek.

Figyelemzavaros, hiperaktív lesz

Számos kutatás bizonyítja, hogy ha egy gyerek keveset alszik, növekszik az esélye figyelemzavaros és hiperaktív tünetek kialakulásának. Olyan gyerekeket is vizsgáltak, akik ez utóbbi gondokkal küzdöttek, és megállapították, hogy igen gyakori az alvásproblémák előfordulása közöttük.

Túlsúlyos lesz

Harvardi kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, aki életük első két évében napi 12 óránál kevesebbet aludtak, hároméves korukra kétszer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak. A kevés alvás ugyanis megváltoztatja bizonyos hormonok szintjét, ami fokozott éhségérzetet vált ki.

Szorongani fog és agresszív lesz

Egy tanulmány szerint azok, akik kevesebbet aludtak a kelleténél kicsiként, felnőttkorban gyakrabban küzdöttek szorongással, depresszióval és agresszív tünetekkel.

Máshogy fejlődik az agya

A Zürich-i Egyetemi Kórház kutatói 5 és 12 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a kevés alvás a kicsik egész agyára kihatással van. A tanulmányban azt írják, hogy a rendszeres kialvatlanság miatt a kisgyerekek agya másként fejlődhet, mint ahogy kellene. Hogy ez pontosan mit jelent és hosszabb távon milyen következményei vannak, arról még további kutatások folynak, mindenesetre nem éri meg kockáztatni, hiszen ez már önmagában sem hangzik túl jól.

Nehezebben fog tanulni

A University College of London (UCL) kutatói egy kísérletben a gyerekek alvási szokásait figyelték, és arra az eredményre jutottak, hogy az alváshiány megnehezíti a kicsiknél a tanulást és akadályozza az emlékezet megfelelő működését. "Hároméves korban látszanak leginkább az alvási rutin hiányának negatív hatásai" - mondta Amanda Sacker, a UCL professzora. "Ha a gyerek a kiskorában rendszertelenül alszik, ebben az életkorban nem képes szintetizálni mindazt az információt, ami körülveszi, így ez a feladat későbbre marad, amikor már sokkal nehezebb dolguk van."

Ennyit kell aludni a gyereknek

0-tól 2 hónapos korig: 16-18 óra/nap. Azonban az újszülöttek ritkán alszanak 5 óránál többet egyhuzamban.
2-től 6 hónapos korig: 14-16 óra/nap. Ebbe a napközbeni alvások is beletartoznak.
6-tól 12 hónapos korig: 13-15 óra/nap
1-től 3 éves korig: 12-14 óra/nap
3-tól 5 éves korig: 11-13 óra/nap
5-től 12 éves korig: 10-11 óra/nap
12-től 18 éves korig: 8.5-9.5 óra/nap
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék